HAZAR GÖLÜ'NÜN SİVRİCE İLÇESİ İLE BEHRİMAZ ÇAYI ARASINDA KALAN KISMININ LİTTORAL ALGLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ - SÖNMEZ, FERAY ÖZRENK (Fırat Üniveristesi, 2003)
Doktora Tezi HAZAR GÖLÜ'NÜN SİVRİCE İLÇESİ İLE BEHRİMAZ ÇAYI ARASINDA KALAN KISMININ LİTTORAL ALGLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ FERAY ÖZRENK SÖNMEZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2003, Sayfa 130 Bu araştırmada Hazar Gölü'nün Sivrice İlçesi ile Behrimaz Çayı'na kadar olan kısmının littoral algleri ve mevsimsel değişimlerinin belirlenmesi amacıyla kıyı boyunca 4 İstasyon belirlenmiş ve bu istasyonlardan oeak-aralık 2000 tarihleri arasında fitopiankton ve fitobentoz örnekleri aylık periyotlarla alınarak incelenmiştir. Bu araştırma süresince Bacillariophyta' ya ait 84, Chlorophyta" ya ait 7, Cyanophyta' ya ait 2 ve Dinophytaya ait 1 takson olmak üzere toplam 94 takson belirlenmiştir. Diyatomeler (Bacillariophyta), gerek takson sayısı gerekse fitopiankton ve fitobentoz içerisindeki ortaya çıkış sıklıkları ve birey sayılan bakımından Hazaf Gölü 'nün araştırılan kısmının en önemli algleri olmuşlardır. Diyatomeler bütün mevsimlerde ortaya çıkmalarına rağmen en önemli sayılarına yazın ulaşmışlardır. Fitoplanktonda kaydedilen takson sayısı (47) epilitik ve epipsammik (80) topluluklar içerisinde kaydedilen takson sayılarına oranla daha az olmuştur. Alglere ait en yüksek nispi yoğunluk epilitik alglere ait olmuştur. Kimyasal ve biyolojik verilere bağlı olarak gölün araştırılan kısmının kıyı sularının trofik düzeyi değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fitobentoz, Fitopiankton, Littoral, Hazar Gölü, Elazığ.
Algae and their seasonal variations in the littoral region of Lake Hazar between Sivrice town and Behrimaz stream
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products