Kalkon ve Hidroksil Yan Grupları İçeren Yeni Metakrilat Polimerinin Sentezi, Karakterizasyonu, Termal ve Elektriksel Davranışları - Biryan, Fatih (My University, 2019)
Bu çalışmada, yan grupta kalkon ve hidroksil grubu bulunan yeni metakrilat polimerinin dielektrik vetermal özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için ilk olarak 1-(4-hidroksifenil)-3-(4-metoksifenil)prop-2-en-1on) bileşiği ile epiklorhidrin etkileştirilerek 3-(4-metoksifenil)-1-(4-(oksiran-2-ylmetoksi) fenil)prop2-en-1-on (EP-MKAL) bileşiği sentezlendi. İkinci olarak EP-MKAL ile metakrilikasitin reaksiyonundan 2-hidroksi-3-(4-3-(4-metoksifenil)akriloil)fenoksi)propil metakrilat (MKAL-MET)monomeri elde edildi. Daha sonra bu monomerin serbest radikalik polimerizasyon yöntemi ilehomopolimeri P(MKAL-MET) hazırlandı. Sentezlenen bileşiklerin ve polimerin yapı karakterizasyonlarıFT-IR, 1H ve 13C-APT NMR yöntemleri kullanılarak yapıldı. Polimerin termal davranışları DSC ve TGAtermal analiz metotları ile belirlendi. Farklı ısıtma hızlarında (5, 10, 20, 30 ve 40 oC/dk) ölçülen TGAsonuçlarından Flynn-Wall-Ozawa (F-W-O) yöntemine göre polimerin ortalama aktivasyon enerjisi141,26 kJ/mol olarak hesaplandı. P(MKAL-MET)’in dielektrik sabiti, dielektrik kayıp faktörü ve aciletkenlik değerleri farklı sıcaklıklarda (298K, 318K, 333K, 353K) frekansın bir fonksiyonu olarak (100 Hzile 30 kHz arasında) empedans analizör cihazı ile belirlendi. Polimerin 1 kHz sabit frekans ve odasıcaklığındaki dielektrik sabiti, dielektrik kayıp faktörü ve ac iletkenlik değerleri sırasıyla 5,34; 3,73 ve1,08x10-8 S/cm olarak bulundu. Ayrıca polimerin EuCl3 ile farklı oranlarda (ağırlıkça %3, %5 ve %10)kompozitleri hazırlanarak dielektrik özellikler üzerindeki etkisi araştırıldı. EuCl3 konsantrasyonu arttıkçadielektrik sabiti, dielektrik kayıp ve ac ilektkenlik değerlerinde, saf polimere göre önemli artış gözlendiğigörülmüştür.
Keywords: Termodinamik; Kimya; Organik; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test