ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN VİCİA PEREGRİNA.L. POPULASYONLARINDA SİTOTAKSONOMİK BİR ÇALIŞMA - ARSLAN, ZERRİN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu araştırmada, Elazığ yöresindeki Yieis perzşrim populasyonlan morfolojik, palinolojik ve karyolojik olarak incelenmiştir. Toplam dokuz populasyondan (İçme, F.ü. Kampus, Yukarı Çakmak, Kuyulu, Birvan, Sütlüce, Cip, Dallıca ve Gülmez köyü) alınan bitki örneklerinde gözlemler yapılmıştır. Polen incelemelerinde safranin-gliserin kullanılmıştır. İçme populasyonu polenleri subprolate diğer bütün populasyonlar prolate polen şeklinde bulunmuştur. ı Karyolojik gözlemlerde, çimlendirilen kök uçları Feulgen metoduyla boyanmış ve kar yotip analizleri yapılmıştır. Bütün populasyonlarda kromozom sayısı 2n = 14 bulunmuştur. Populasyonlan n kromozom morfolojilerinde de önemli bir fark bulunmamıştır. ¥. peregrins 'mn incelenen populasyon örneklerinde morfolojik, palinolojik ve karyolojik olarak önemli bir farkın olmadığı belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELERfâbaceae, Yicia peregrin > Kromozom, Sitotaksonomi, Karyotip, Polen

m SUMMARY Msster Thesis A CYT0TAX0N0M1C STUDY ON THE POPULATIONS OF fids peregrins L. GROWN IN ELAZI? REGION Zerrin ARSLAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Biology 1996, Page: 51 In this study, the populations of Yicis perâçrim grown in Elazığ region have been investigated morphologically, palinologicallyand kar yologically. Observations have been made in the plant samples of nine populations (İçme, Kampus of Fırat University, Yukarı Çakmak, Kuyuîu, Birvan, Sütlüce, Cip, Dallıca, and Gülmez village). Pollens have been investigated in safranin-glycerine. The pollens of İçme population are subprolate and the pollens of other complete populations are prolate form. In the karyologic observations, root tips vere germinated and stained with feulgen methods and karyotype analysis have been made. The chromosome numbers have been found to be 2n = 14 in complete populations. In the chromosome morphology of populations an important difference were not fourtâ. In the investigated population samples of Victe perâçrim an important difference have not been found morphologically, palinologicallyand kar yologically. Key Words : Fabaceae, Wmptrecrf/», Chromosome, Cytotaxonomy, Karyotype, Pollen.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology