TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında Yer Alan Matematik Projelerine Yönelik Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerinin Belirlenmesi - Baldemir, Bilal; Nayıroğlu, Büşra; Tutak, Tayfun (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında yer alan matematik projelerine yönelik matematik projelerinde görevli öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Çalışma 2021-2022 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı düzenlenmiş bir ortaokulun matematik projelerinde görevli öğretmen ve öğrenciler ile yürütülmüştür. Çalışmada amaçlı örnekleme yaklaşımı yoluyla TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında yer alan 3 ayrı matematik projesinde görevli olan 3 öğretmen ve 9 öğrenci seçilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseninde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplamak için araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğrenciler tarafından TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında yer alan matematik projeleri için olumlu tutum ve beceriler kazandıkları görüş belirtildiği, öğretmenler tarafından ise öğrencilere birçok katkısı olmasının yanında ekonomik olarak yetersiz olduğu, tekrar katılmak istenmediği ve iyileştirmelerin yapılması gerektiği gibi görüşler ifade edilmiştir. Çalışmanın sonunda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında yer alan matematik projelerine yönelik öğrenci ve öğretmen görüşleri tartışılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Keywords: Öğretmen Görüşleri; Öğrenci Görüşleri; TÜBİTAK 4006; Matematik Projeleri; Bilim Fuarı; Bilim Şenliği