IVF Sikluslarında HCG Günü Progesteron Seviyesinin Tedavi Sonuçlarına Etkisi - Özkan, Zehra Sema; Sapmaz, Ekrem; Ekinci, Mustafa; Timurkan, Hüseyin (My University, 2015)
Amaç: Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonist/ antagonisti ile hipofizer down-regülasyon yapılan kontrollü overyan hiperstimülasyon (KOH) sikluslarında, human koryonik gonadotropin (hcg) uygulandığı gün plazma progesteron (P) düzeyinin tedavi sonuçlarına etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Tüp Bebek Ünitemizde KOH + intrasitoplazmik sperm injeksiyonu uygulanan 217 siklusun stimülasyon özellikleri incelendi. Hcg günü P seviyesinin 1 ng/mL ve 1.5 ng/mL üzerine çıkmasının elde edilen oosit, matür oosit ve fertilize oosit sayıları ile gebelik oranlarına etkisi olup olmadığını araştırdık. Bulgular: P eşiği 1 ng/mL alındığında prematür lüteinizasyon (PL) insidansı %34 iken; P eşiği 1.5 ng/mL alındığında %8 idi. Hipofizer down-regülasyon için GnRH agonisti ya da antagonisti kullanılması, PL insidansı için anlamlı bir fark oluşturmadı. Fertilizasyon ve implantasyon oranları 1 ng/mL eşiğinde bir fark göstermezken; 1.5 ng/mL eşiğinin üstünde gebelik ve implantasyon gözlenmedi. P değeri 1.5 ng/mL yi aştığında gebelik üzerine OR=0.52 oranında (%95 CI=0.332- 0.844, p<0.01) etki ettiği gözlendi. Sonuç: PL için kabul edilmiş kesin bir P eşik değeri bulunmamakla beraber 1.5 ng/mL üzerine çıktığında gebelik gerçekleşmediğini gözledik.
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Cerrahi