YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRK ÇOCUKLARI İÇİN DİNLEME BECERİSİNE YÖNELİK BAŞARI TESTİ GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞMASI - Çelik, Mehmet; Bayrak, Özcan (My University, 2025)
Bu araştırma, yurt dışında yaşayan Türk çocuklarının dinleme becerilerine yönelik geçerliliği ve güvenilirliği alınmış bir başarı testi geliştirme çalışmasıdır. Araştırmanın modeli nicel çalışmalarda kullanılan tarama desenlidir. Çalışmanın evrenini yurt dışında yaşayan Türk çocuklar oluştururken, çalışmanın örneklem boyutunu Stuttgart eğitim bölgesindeki Türk çocukları oluşturmaktadır. Testin oluşmasında 4 farklı aşama takip edilmiştir. Metin seçimi ve metinlerin kapsam geçerliliğini alma aşaması, madde yazımı ve kapsam geçerliliğinin yer aldığı testin oluşturulduğu aşama, pilot uygulama ve ana uygulamanın yer aldığı aşamalardır. Bu süreçte elde edilen veriler istatistiki olarak analiz edilmiştir. Testlerin normalliğine bakılmış ve testler arasında Pearson korelasyon katsayısı pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde (r=0,662) olduğu görülmüştür. Yapılan analizlerde testin kapsam geçerliliği alınmıştır. Testin güvenirliliği için ölçme aracı maddelerinin heterojen olduğu durumlarda kullanılan ve 1 ve 0 doğru yanlış testleri için uygulanan KR-20 değeri KR-20= ,73 olarak bulunmuştur. Bu haliyle yurt dışında yaşayan Türk çocukları üzerinde hazırlanan dinleme becerisine yönelik 21 maddeden oluşan bu başarı testi geliştirilmiştir.
Keywords: Başarı testi; Dinleme becerisi; Ölçme araçları; Yurt dışı Türk çocukları.