ATATÜRK BARAJ GÖLÜ BALIK FAUNASININ TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ - ERŞEN, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi ATATÜRK BARAJ GÖLÜ BALIK FAUNASININ TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ Serdar ERSEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimleri Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 28 Bu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü'nü balık faunasının taksonomik özellikleri Ocak 2002-Aralık 2002 tarihleri arasında incelenmiştir. Çalışma süresince toplam 250 adet balık incelenmiştir. Çalışma sonucunda 5 farklı aileye (Cyprinidae, Mastacenıbelidae, Mugilidae, Salmonidae, Siluridae) ait 15 tür ve 2 alttür tespit edilmiştir. Cyprinidae ailesine ait Cyprinus carpio, Acanthobrama marmid, Chalcalburnus mosssulensis, Garra rufa, Leuciscus cephalus, Chondrostoma regium, Aspius vorax, Tor grypus, Carassobarbus luteıts, Barbus rajanorum, Capoeta trutta türleri ve Capoeta capoeta umbla alttürü; Mastacembelidae ailesine ait Mastacembelus simack türü; Mugilidae ailesine ait Liza abu türü; Salmonidae ailesine ait Oncorhynchus mykiss türü ve Salmo trutta macrostigma alttürü; Siluridae ailesine ait Silurus triostegus türü tespit edilmiştir. Yakalanan balıkların büyük çoğunluğunu (%92) Cyprinidae ailesine ait bireyler oluşturmaktadır. Baraj Gölü'den yakalanan bu türlerin morfolojik özellikleri, taksonomik durumları, bazı metrik ve meristik karakterleri araştırılmıştır. Sonuçlar ilgili literatürlerle karşılaştırılarak, tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Atatürk Baraj Gölü, taksonomi, metrik, meristik, Cyprinidae, Mastacembelidae, Mugilidae, Salmonidae, Siluridae. IV
Taxonomical investigation of fish fauna in Atatürk Dam lake
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products