SİLAJLIK MISIRDAN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN İZOLE EDİLMESİ, TANIMLANMASI VE SİLAJ ÜRETİMİNDE İNOKULANT OLARAK KULLANILMA OLANAKLARI - YILMAZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışma, Elâzığ merkez köylerinden alınan farklı mısır hasılı örneklerinden laktik asit bakterilerini (LAB) izole etmek, tanımlamak ve laboratuvar koşullarında çoğaltarak mısır silajına inokulant olarak kullanılma olanaklarını tespit etmek amacıyla yapıldı. Araştırmada 16 farklı mısır tarlasından mısır yaprakları (Zea mais) alındı ve laboratuvara getirilerek uygun yöntemlere göre LAB'ların izolasyon ve identifikasyonu yapıldı. Seçilen LAB içinden 4 farklı bakterileri türü inokulant olarak kullanıldı. Denemede hiçbir katkı yapılmayan grup kontrol (K), ticari bir firmadan temin edilen ve içeriğinde Lactobacillus buchneri (L.BUC) olan grup pozitif kontrol, Lactobacillus pentosus (L.PEN), Leuconostoc mesenteriodes (L.MEZ), Lactobacillus brevis (L.BRE) ve Laktobacillus fermentum (L.FER) türleri ise deneme gruplarını oluşturdu. İnokulantlar silaj materyaline 1 x 106 kob/g KM olacak şekilde karıştırıldı ve 1.8 litrelik anaerobik vakumlu kavanozlara sıkıştırılarak dolduruldu. Fermantasyonun 5, 10, 15, 30, 60 ve 90. günlerinde her gruptan üçer kavanoz açılarak analizleri yapıldı. Silajlara inokulant katılması pH değerini hızla düşürdü. Fermantasyon sonunda en düşük pH değeri L.BRE ve L.FER gruplarında, en yüksek ise L.BUC grubunda elde edilmiş ve farklılık önemli bulunmuştur (P<0.001). Fermantasyonun 5. gününde inokulant katılan gruplarda laktik asit (LA) önemli düzeyde artmış, 30. günde en yüksek LA düzeyi L.FER grubunda görülmüştür (P<0.05). Deneme gruplarında başlangıçta düşük olan asetik asit (AA) düzeyi fermantasyonla birlikte yükselmeye başlamış ve 30. Günde en yüksek AA düzeyi L.BUC grubunda görülmüştür (P<0.05). Araştırma gruplarında fermantasyonun 15. gününden itibaren maya sayılarında önemli azalmalar görülürken, 30. Günden sonra bütün gruplarda küf tespit edilmemiştir. Bu sonuçlara göre, silajlık mısır bitkisinin doğal mikroflorasındaki bakterilerden seçilen laktik asit bakterilerinin, ticari inokulantlar kadar silaj fermantasyonu olumlu yönde etkilediğini söylemek mümkündür. Anahtar Kelimeler: Mısır silajı, laktik asit bakterileri, inokulant, doğal flora

This study was conducted to determine available for use as inoculants in corn silage by isolate, identify and reproduce lactic acid bacteria under laboratory conditions from different whole crop corn samples taken from central villages of Elazig. Leaf samples of corn (Zea mais) in milk-dough stage were collected from a total of 16 different fields and brought to the laboratory. Lactic acid bacteria (LAB) were isolated and identified using appropriate methods. Four different types of bacteria were selected from LAB and used as inoculants. Experimental groups were designated as follows: the control group with no added inoculant; (K) the positive control group including Lactobacillus buchneri (L.BUC), a commercial inoculant, the groups with added Lactobacillus pentosus (L.PEN), Leuconostoc mesenteriodes (L.MEZ), Lactobacillus brevis (L.BRE) ve Laktobacillus fermentum (L.FER). The concentration of each inoculant was adjusted to 1.0 x 10-6 cfu/g. The silage material and LAB were thoroughly mixed, filled in 1.8 liter anaerobic jars. 5, 10, 15, 30, 60 and 90th day of the fermentation, three jars from each group were opened and analyzed. Addition of LAB to silages caused a rapid decrease in pH. The lowest pH value was obtained in group Lactobacillus brevis and Lactobacillus fermentum, whereas the highest pH value was obtained in group L. buchneri at the end of a fermentation period (P<0.001). Addition of inoculant to corn silage increased a statistically significant lactic acid (LA) concentration on day 5 of fermentation. The highest LA level was found in group Lactobacillus fermentum on day 30. (P<0.05). Acetic acid (AA) level was low in the first few days of fermentation and increased towards the end of the experiment in the experimental groups and the highest AA value was observed for group L. buchneri on day 30 (P<0.05). Yeasts significantly decreased after day 15 of fermentation in the experimental groups, while mold was not detected after day 15 of fermentation in any of the groups. According to these results, natural microflora from fresh corn plant obtained from lactic acid bacteria, it's possible to say that the lactic acid bacteria can use instead of commercial inoculant for silages fermentation. Key words: Corn silage, lactic acid bacteria, inoculant, natural flora
Isolation and indentification of lactic acid bacteria from fresh corn and potential use as inoculant in silage production
Keywords: Besin Hijyeni ve Teknolojisi