TUNCELİ İLİNDE ALEVİ İNANÇ TURİZMİ ROTALARI - Ayhan, Gülsen; Çağlıyan, Ayşe (My University, 2021)
Turizm türlerinden olan inanç turizmi, kutsal sayılan mekânların insanlar tarafındanziyaretleri ve bu ziyaretlerden sağlanan sosyo-ekonomik kazanç olarak ifade edilmektedir.Tunceli’de, Alevilik kültürünün etkisi ile çok sayıda türbeler, ocaklar ve farklı ziyaretmekânları bulunmaktadır. Alevi kültürünün kendine özgü bu ziyaret mekanları ile Tunceliönemli inanç turizmi potansiyeline sahiptir. Bu ziyaret yerleri gerek yurt içi gerekse yurtdışından birçok ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Bu amaçla Alevilik kültürüne özgü turizmpotansiyeli olan bu mekanlar; arazi gözlemleri ve turizm acente rehberlerinden alınanbilgiler doğrultusunda belirlenmiştir. Arazi çalışmasında ziyaret yerlerinde görüşmelergerçekleştirilmiş ve mekanlar fotoğraflanmıştır. Sayıca çok fazla olan bu ziyaretmekanlarından inanç turizmi potansiyeli oluşturan 22 mekan tespit edilmiştir. Sonrakisüreçte inanç turizm potansiyeli olan ziyaret yerleri, durak noktaları olarak belirlenmiş verota planlaması yapılmıştır. Rota planlamasında il merkezi başlangıç kabul edilmiş, beş rotakurgusu yapılmıştır ve inanç turizmi koridoru ortaya konulmuştur. Ele alınan konununlitreratürde değinilmemesi önemli bir motivasyon oluşturmakla birlikte inanç turizmineyönelik potansiyel olan noktaların tespiti ve bunların durak noktası olarak belirlenip rotaplanlamasının yapılması yerel ekonomi için önemli fırsatlar oluşturacaktır.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm