ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİNE DAYALI ÇEVRİMİÇİ ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA, TUTUMLARINA VE ÖĞRENMEDE KALICILIĞA ETKİSİ - KAYA, VİLDAN DONMUŞ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırmanın genel amacı; Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'ne göre hazırlanan çevrimiçi öğrenme ortamının öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini incelemektir. Araştırmanın evrenini, 2016-2017 öğretim yılı güz dönemi Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi "Öğretim İlke ve Yöntemleri Dersi" alan 2. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda araştırmanın nicel bölümü kapsamında çalışma grubunu, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Matematik Öğretmenliği Programında öğrenim gören ve derse devam zorunluluğu olan 61 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrenciler Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'ne dayalı çevrimiçi öğrenme ortamında ders gören deney grubu ve mevcut öğretimine çevrimiçi öğrenme ortamında devam eden kontrol gruplarına yansız olarak kura ile atanmışlardır. Deney grubunda 30, Kontrol grubunda 31 öğrenci yer almaktadır. Araştırmanın nitel bölümünde ise örneklemi, gönüllü 25 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel boyutun birlikte yer aldığı karma araştırma desenlerinden "açımlayıcı sıralı desen" kullanılmıştır. Nicel boyut öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen olarak ele alınmıştır. Deneysel desene ilişkin araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi, öğrencilerin çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumlarının belirlenmesi amacıyla Erdoğan, Bayram ve Deniz (2007) tarafından geliştirilen "Web Tabanlı Öğretim Tutum Ölçeği" ve Gür Erdoğan (2011) tarafından geliştirilen "Öğretim İlke ve Yöntemleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği" deney ve kontrol grubu öğrencilerine öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Ayrıca uygulamadan altı hafta sonra başarı testi kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Nitel boyutta ise iki görüşme formu ve derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. Görüşme formlarından biri beş adet açık uçlu sorudan oluşan, çevrimiçi öğrenme ortamına yönelik görüşme formu diğeri ise dört adet açık uçlu sorudan oluşan, Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'ne yönelik görüşme formudur. Araştırmada, Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'nin basamaklarının uygulanıp uygulanmadığını belirlemek amacıyla "Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'nin Uygulanmasına Yönelik Derecelendirme Ölçeği" kullanılmıştır. Uygulama altı hafta devam etmiştir. Araştırmanın nicel verilerin analizinde deney ve kontrol gruplarının oluşturulmasında ve karşılaştırılmasında elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi için aritmetik ortalama ( X ), standart sapma (ss), yüzde (%), frekans, Wilcoxon işaretli sıralar testi, MWU, bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar ttesti ve tek yönlü kovaryans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden faydalanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'ne Dayalı Çevrimiçi Öğrenme Ortamının, öğrencilerin akademik başarıları, öğrenmede kalıcılık ve öğrencilerin derse yönelik tutumları üzerinde deney grubu lehine istatistiksel fark olduğu, öğrencilerin çevrimiçi öğrenme ortamına yönelik tutumlarında ise istatistiksel olarak anlamlı olmasa da deney grubunun aritmetik ortalamasının kontrol grubundan yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanın nitel bulgularına göre; öğrencilere göre kalıcı öğrenmeyi sağlayan, aşamalı bir model olan, öğrenilenleri yaşama dönüştürme imkânı tanıyan Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli, öğrencilerin meslek hayatlarında da kullanmayı tercih edecekleri, genellikle yararlı buldukları bir modeldir. Bu bakımdan nitel bulgular genel olarak nicel bulguları destekler niteliktedir. Zira deneysel araştırma sonuçları da göstermektedir ki; Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'ne dayalı çevrimiçi öğrenme ortamlarında derslerin yürütüldüğü öğrenciler daha başarılı, öğrenmeleri daha kalıcı ve derse yönelik tutumları daha olumlu yönde gelişmiştir. Araştırmada bu sonuç, Gagné'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli gibi farklı modellerin öğretmen yetiştirme sistemine alternatif açılımlar sağlama potansiyeli olduğu şeklinde değerlendirilmiştir.

The general purpose of this study is to investigate the overall effect of the online learning environment which designed according to Gagné's Instruction Activities Model on students' academic achievements, attitudes and retention of their learning. The population of the study is sophomore students who studied the "Teaching Principles and Methods" lesson in fall semester of the 2016-2017 academic year at the Firat University Faculty of Education. In the direction of the research purpose, within the scope of the quantitative part of this research, the study group consists of 61 full attendance students who were studying in the Elementary Mathematics Teaching Department of the Firat University Faculty of Education. Student groups were randomly assigned as experimental (online learning environment platform designed with Gagné's principles) or control (traditional online learning environment platform) ones. The experimental group was consisted of 31 students and control group was consisted of 30 students. In the qualitative part of the research, 25 volunteer students constitute the sample of the research. Explanatory Sequential Design, one of the mixed designs in which quantitative and qualitative methods are used together were used in this study. Pre-test and post-test control group experimental design was used in quantitative part of the study. The achievement test developed by the researcher related to experimental design, "Web Based Instructional Attitude Scale" which was developed by Erdoğan, Bayram and Deniz (2007) and the "Attitude Scale for Student Perceptions" which was developed by Gür and Erdoğan (2011) were applied as pre-test and post-test to experiment group and control group students in order to determine student attitudes towards online learning. Also, the achievement test was applied as a retention test 6 weeks after the application. Two interview forms and rating scale were used in qualitative part of the research. One of the interview forms is the interview form for the online learning environment, consisting of 5 open-ended questions and the other one had four questions for understanding the student views about online learning environment platform designed with Gagné's principles. In the study, "Rating Scale for the Application of the Gagné's online learning environment " was used to determine whether the steps were applied or not. The application lasted six weeks. In the analysis of quantitative data, for the statistical evaluation of the data obtained in the creation and comparison of the Experiment Group and the Control Group, the mean ( X ), standard deviation (ss), percentage (%), frequency, Wilcoxon signed rank test, MWU, independent groups t-test, dependent groups t-test and one-way covariance analysis were used. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. According to the findings of the study, it was seen that Online Learning Environment Based on Gagné's Teaching Activities Model constituted statistically difference in favor of the Experiment Group on academic achievement, persistence and attitude towards the course, and although it was not statistically significant in the Online Learning Environment attitude, it was seen that the arithmetic average of the Experimental Group was higher than the Control Group. The qualitative findings of the study; Gagné's online learning environment, a gradual model that allows learners to learn permanently and that allows the learners to transform their learnings into life, is a model that students often find useful and will also prefer to use it in their professional lives. In this respect qualitative findings generally support quantitative findings. Because, experimental research results show that students who are learning in online learning environments based on Gagné's principles are more successful, learners are more permanent and their attitudes toward the course are more positive. The result of this study shows that different models such as Gagné's online learning environment have the potential to provide alternative expansions to the teacher training system.
Effect of the online learning environment designed with instruction activities model on students' academic achievements, attitudes and retention of learning
Keywords: Eğitim ve Öğretim