NURETTİN TOPÇU'NUN EĞİTİM ANLAYIŞININ FELSEFİ YAKLAŞIMLAR AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRMESİ - USLUKAYA, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2018)
Eğitim sistemleri belli bir felsefi dayanağı olan ve bu dayanağa göre oluşturulan yapılardır. Herhangi bir felsefi dayanağa sahip olmadan oluşturulan yapılar istenilen başarıyı ortaya çıkaramayacaktır. Dolayısıyla eğitimin felsefi dayanağı yani eğitimin felsefesi, eğitimin varoluşsal bir sorunudur. Çünkü eğitimin amacı ve temel araçları tercih edilen eğitim felsefesine göre oluşturulur. Özellikle hedef belirlemede felsefe etkili bir biçimde kullanılır. Tercih edilen eğitim felsefesine göre belirlenmiş hedeflere uygun yeni hedefler eklenir. Sonunda bu hedefler alınarak sistem düzenlenir. Bu anlamda eğitim felsefesi ilk olarak hedefin tespitinde kendisini hissettirir. Daha sonra eğitimin diğer unsurlarında etkisi ortaya çıkar. Ülkemizde de benimsenen eğitim felsefesine göre hedefler belirlenmiş ve bu çerçevede eğitim sistemi düzenlenmiştir. Nitekim pragmatist eğitim felsefesi çerçevesinde teknik gelişim hedeflenmiş ve teknik gelişimi sağlayabilmek için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Buna karşın, teknik gelişimi engelleyen unsurlar eğitimden uzaklaştırılmıştır. Nurettin Topçu, teknik gelişimi amaçlayan ve metafiziğe mesafeli duran pragmatist eğitim felsefesini, şiddetli bir biçimde eleştirir. Dini ve ahlaki eğitimi önemli gören bir eğitim anlayışı ortaya koyar. Buradan hareket ederek Kur'an'ı Kerim ile Blondel'in Hareket Felsefesi ve Mevlana'nın Tasavvuf anlayışı çerçevesinde bir felsefi anlayış geliştiren Topçu, eğitimde maneviyatçılığı ön plana çıkararak geleneksel bir tavır ortaya koyan önemli bir düşünce adamıdır. Bu geleneksel tavır içinde modern eğitim anlayışlarına karşı konumlanan ve eğitimde idealizm ve realizmden bolca argüman kullanan Topçu, bütünsel anlamda Spiritüalist bir eğitim anlayışının ülkemizdeki temsilcilerinden biri olarak değerlendirilebilir. Bu anlamda ülkemizde, son dönemde yaşanan, eğitim paradigmasındaki maneviyatçı eğitime yönelik değişimin öncüsüdür. Nurettin Topçu, ortaya koyduğu eğitim anlayışının, felsefi akımlar çerçevesinde bir değerlendirmesinden oluşan bu çalışma, mevcut eğitim anlayışının ve yapılan yapısal değişikliklerin anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Education systems are structures that have a certain philosophical basis and are created according to this basis. Structures created without any philosophical basis will not be able to reveal the desired success. Therefore, the philosophical basis of education, that is, the philosophy of education, is an existential problem of Education. Because the purpose and basic tools of education are created according to the preferred educational philosophy. In particular, philosophy in goal setting is used effectively. According as the preferred educational philosophy, new targets are added to the determined targets. At the end, these targets are taken and the system is designed. In this sense, education philosophy first makes itself felt in the determination of the target. Then, the effect reveals in other elements of education. According to the educational philosophy adopted in our country, targets have been determined and training has been designed in this framework, too. As a matter of fact, technical development has been targeted within the framework of pragmatist educational philosophy and necessary arrangements have been made in order to provide technical development. On the other hand, the elements preventing technical development have been removed from the training. Nurettin Topçu criticizes the pragmatist educational philosophy aimed at technical development and distanced from metaphysics violently. It reveals an understanding of education that regards religious and moral education as important. Developing a philosophical understanding of the Qur'an and Blondel's Action Philosophy and Mevlana's understanding of Sufism, Topçu is an important thinker who has put forward a traditional attitude in spiritual education. In this traditional attitude, Topçu, who is opposed to modern educational approaches and uses a lot of arguments from idealism and realism in education, can be considered as one of the representatives of a Spiritualist educational approach in our country in a holistic sense. In this sense, Nurettin Topçu is the pioneer of the change in spirituality education in the educational paradigm in our country in these years. This work, which consists of an assessment of the educational understanding that is presented within the framework of philosophical movements, will help to understand the current educational attitude and the structural changes made.
An evaluation of nurettin topçu's educational approach in terms of philosophical approaches
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Felsefe