Deformasyon Tahmininde Gri Model Uygulaması: Keban Barajı Örneği - Tanyıldızı, Erkan; Kaya, Kürşat (My University, 2019)
Büyük mühendislik yapılarının şekil, boyut ve yer değişimleri, farklı deformasyon analiz metotlarıyla belirlenmekte veyorumlanmaktadır. Deformasyon analizinde kullanılan Gri Sistem, bulanık mantık yaklaşımına alternatif bir yöntem olaraksunulmuştur. Bu çalışmada Fırat Nehri üzerinde inşa edilmiş olan Keban Barajındaki deformasyon ölçmelerininbelirlenmesinde ve analiz edilmesinde Gri sistem metodunun kullanılabilirliği araştırılmıştır. Keban barajında, jeoteknik ölçüyöntemi kullanılarak deformasyon ölçüleri yapılmış olan ölçü noktalarına ait boşluk suyu basınçları ve baraj göletindeki suseviyesindeki değişimler, gri sistem metoduyla tahmin edilmiştir. Keban Barajı’nda yapılan ölçü değerleriyle hesaplanandeformasyon miktarları, Gri Sistem yöntemiyle elde edilen tahmini deformasyon miktarları ile karşılaştırılmış ve tahminbaşarısı elde edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka