MESLEKLER SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİSLER: DİYARBAKIR TÜRK MİMAR VE MÜHENDİSLER ODASI BİRLİĞİNE KAYITLI MÜHENDİSLER ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR İNCELEME - TENGİZ, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi MESLEKLER SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİSLER Diyarbakır Turk Mimar ve Mühendisler Odası Birliğine Kayıtlı Mühendisler Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme Deniz TENGİZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 19S+XH Bu çalışma "Meslekler Sosyolojisi Açısından Mühendislik Mesleği ve Mühendisler: Diyarbakır Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliğine Kayıtlı Mühendisler Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme" adlı bir alan araştırmasıdır. Bu çalışma belirli varsayımların test edilmesinden çok mevcut durumun tespitine yönelik bir araştırmadır. Araştırmanın temel amacı, gerek iktisadi, gerek toplumsal ve gerekse siyasal alanda ayrıcalıklı bir sınıf oluşturan mühendis kitlesinin toplumsal konumunu bir taşra vilayeti olan Diyarbakır özelinde açıklığa kavuşturmaktır. Ayrıca meslekler sosyolojisi açısından mühendislik mesleğinin profesyonel bir meslek olup-olmadığmı belirlemektir. Elde edilen veriler ışığında şu sonuçlara ulaşılmıştır Örneklem grubunu oluşturan mühendisler, genç ve orta yaş diliminde yer alan, nispeten bekar, büyük ölçüde kent kökenli bireylerden oluşmaktadır. Sosyo-ekonomik ve kültürel köken itibarı ile orta ve alt tabakalarda konumlanmış, eğitim düzeyi düşük ailelerden gelmektedirler. Mesleki eğitimlerini büyük ölçüde taşrC üniversitelerinde tamamlamışlardır. Toplumsal düzlemdeki konumlanışlan, sosyo-kültürel olarak üst-orta, gelir olarak orta tabakadadır. Değer yargılan bakımından modern bir görünüm sergileyen mühendisler, ideal anlamda profesyonellik kriterlerinin uzağında durmaktadırlar. ANAHTAR KELİMELER: Mühendislik, Mühendis, Meslek, Profesyonel Meslek, Meslekler Sosyolojisi

SUMMARY Master Thesis ENGÎNERİNG and ENGINEERS ACCORDING TO OCCUPATIONAL SOCIOLOGY A Sociologic Research On The Engineers Who are the Members of Diyarbakır Associate of Turkish Architecs and Engineers Deniz TENG1Z Fırat University Sociology Main Science Brmnch 2001, Page: 195+XH This is an area research called "Engineering and Engineers According to Occapational Sociology: A Sociologic Researc on the Engineers who are the Members of Diyarbakır Associate of Turkish Architechts and Engineers" This research is determining the present situation rather than some hypothesis. The aim of the research is to refleot the socio-cultural ekonomic and political propetres of the engineers who has on difgerent and elitical classig ication on the society. And also to make clear even if the engineering is a profession or not. The data that were abtained by our research has made us to get those results: Engineeers are masty from young and middle age group, they are masiy unmarried and most of them were born in the city. Nearly, whole of them are froom, the gramilres situated in middle and educated familres. They had educated mastly in the suburran univesitres. Their socio-cultural, situation is mastly middle-up and economically in the middle group. It can be said that, as regarded to valge judgment, the engineer seems modern bat they're away grom profesionolity a coording to their occupation. KEY WORDS: Engineering, Engineer, Occapation, Profesionality Occupation, Occupational Sociology
Engineering and engineers according to occapational sociology: A sociologic research on the engineers who are the members of Diyarbakır associate of Turkish architechts and engineers
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology