DİJİTAL PAZARLAMA AÇISINDAN BLOCKCHAİN FİRMALARININ ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: PARİBU ÖRNEĞİ - YILMAZ, BAŞAR MURAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı dijital pazarlama açısından blockchain firmalarının etkinliklerini paribu firması örneğinde değerlendirmektedir. Paribu hem internet hem de mobil uygulama üzerinden kripto para alım satımı yapılan bir platformdur. Dijital pazarlama, demografik, coğrafi, ilgi alanı gibi faktörlere dayalı olarak hedef kitleyi daha iyi tanımlama ve segmentlere ayırma imkânı sunmaktadır. Bu sayede, pazarlama çabaları daha spesifik ve kişiselleştirilmiş olabilir, böylece hedef kitlenin ilgisini çekme ve etkileme potansiyeli artmaktadır. Geleneksel pazarlama yöntemlerine kıyasla, dijital pazarlama genellikle daha düşük maliyetli olabilir. Örneğin, sosyal medya veya e-posta pazarlaması gibi kanalların kullanımı, reklam alanı satın almaya veya basılı materyallerin üretimine göre daha ekonomiktir. Türkiye'nin önde gelen kripto para platformlarından birisi olan paribunun pazarlama faaliyetlerinin farklı sektörler olduğu görülmektedir. Bu sektörlerinin başında futbol token pazarlaması, sinema pazarlaması ve reklamlar gelmektedir. Tüketici tabanına yayılarak pazarlama faaliyeti yürüten paribu firmasının temel pazarlama etkinliğini ise gelecek fikrinin oluşturduğu gözlemlenmiştir. Özellikle geleneksel medya araçlarından olan televizyonlarda da yayınlanan arkasında yarın var temalı reklamlarla paribunun ve blockhain teknolojilerinin geleceğinin yatırım açısından uygun olduğu vurgulanmıştır. Son yıllarda kullanımı artan kripto para kullanımı üzerinden paribu firması gelecek teması üzerinden kripto para kullanımının daha artacağını ön görerek pazarlama çalışmalarını gelecek fikri üzerine bina etmiştir.

The purpose of this research is to evaluate the activities of blockchain companies in terms of digital marketing in the example of paribu company. Paribu is a platform for buying and selling cryptocurrencies both on the internet and on a mobile application. Digital marketing offers the opportunity to better define and segment the target audience based on factors such as demographic, geographical and interest. In this way, marketing efforts can be more specific and personalized, increasing the potential to engage and influence the target audience. Compared to traditional marketing methods, digital marketing can often be less costly. For example, using channels such as social media or email marketing is more economical than purchasing advertising space or producing printed materials. It is seen that the marketing activities of paribu, one of Turkey's leading crypto money platforms, are different sectors. At the beginning of these sectors are football token marketing, cinema marketing and advertisements. It has been observed that the main marketing activity of the paribu company, which carries out marketing activities by spreading to the consumer base, is the idea of the future. It has been emphasized that the future of paribu and blockchain technologies is suitable for investment, especially with the advertisements with the theme of there is tomorrow behind it, which are also broadcast on televisions, which are traditional media tools. Due to the use of crypto money, which has increased in recent years, paribu company has built its marketing studies
Evaluation of blockchain firms' efficiency in terms of digital marketing: Paribu example
Keywords: Ev Ekonomisi; Ekonomi