WHEY PROTEİNİ İZOLATININ DENEYSEL KRONİK PANKREATİT MODELİNDE KORUYUCU ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZERCAN, ABDULLAH MÜBİN (Fırat Üniveristesi, 2015)
kronik pankreatit, sık görülmeyen ve pankreasta ilerleyici hasara neden olan bir hastalıktır. Toksik, obstrüktif, metabolik, genetik birçok etiyolojik nedeni olabilir. Hastalığın patogenezinde oksidatif stres ve inflamatuvar mekanizmalar önemli rol almaktadır. Mekanizması tam olarak anlaşılamamış bu hastalığın günümüzde küratif bir tedavisi mevcut değildir. Çalışmamızda, anti oksidan ve anti inflamatuvar etkileri olduğu bilinen whey proteininin kronik pankreatitten koruyucu etkisinin incelenmesi amaçlandı. Bu amaçla 49 adet erkek, sprague-dawley cinsi rat 7 gruba ayrıldı: 1. Grup: Oral yoldan whey proteini izolatı gün aşırı verildi. 14. Gün sakrifasyon uygulandı. 2. Grup: DBTC ile pankreatit modeli oluşturuldu ve 14. Gün sakrifasyon uygulandı. 3. Grup: DBTC ile pankreatit modeli oluşturuldu ve ratlara oral yoldan gün aşırı whey proteini izolatı verildi. 14. Gün sakrifasyon uygulandı. 4. Grup: Kontrol grubu olarak belirlendi 5. Grup: Oral yoldan whey proteini izolatı gün aşırı verildi. 28. Gün sakrifasyon uygulandı. 6. Grup: DBTC ile pankreatit modeli oluşturuldu ve 28. Gün sakrifasyon uygulandı. 7. Grup: DBTC ile pankreatit modeli oluşturuldu ve ratlara oral yoldan gün aşırı whey proteini izolatı verildi. 14. Gün sakrifasyon uygulandı. Çalışma sonunda biyokimyasal değerlendirme ve MDA ölçümü için kan örnekleri, histopatolojik inceleme ve NF?B, İL-6, TGF-?, TNF-? için pankreas doku örnekleri alındı. Whey proteini tedavi grubu, 28.gün pankreatit grubu ile karşılaştırıldığında, AST, ALP, Amilaz, Lipaz gibi biyokimyasal parametrelerde; oksidatif stres belirteci olan MDA düzeylerinde; hastalık patogenezinde önemli olan NF?B ve TGF-? düzeylerinde iyileşme saptandı. Bu iyileşme istatitiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Sonuç olarak çalışmamız, whey proteininin kronik pankreatitten koruyucu etkisinin olabileceğini ortaya koymaktadır. MDA, NF?B ve TGF-? düzeylerinde iyileşme oluşması whey proteininin bu etkisini anti oksidan ve antiinflamatuvar özellikleriyle gerçekleştirdiğini düşündürebilmektedir. Anahtar kelimeler: kronik pankreatit, whey proteini izolatı, oksidatif, anti-inflamatuvar

Chronic pancreatitis is an uncommon disease and it causes progressive damage in the pancreas. There are many causes of the disease as toxic, obstructive, metabolic, genetic. Oxidative stres and inflamatory mechanisms are important at pathogenesis. Exact mechanism of chronic pancreatitis is unknown and today, there is no curative treatment method. The aim of our study was assessment of protective effect of whey protein on chronic pancreatitis which has known anti-oxidative and anti-inflamatory effects. For this reason, 49 male, sprague dawley rats divided into 7 groups: 1. Group: Whey protein isolate was given orally on alternate days. Sacrified at day 14. 2. Group: Pancreatitis model formed by DBTC and sacrified at day 14. 3. Group: Pancreatitis model formed by DBTC and whey protein isolate was given orally on alternate days. Sacrified at day 14. 4. Group: Rats were accounted of control. Sacrified at day 28. 5. Group: Whey protein isolate was given orally on alternate days. Sacrified at day 28. 6. Group: Pancreatitis model formed by DBTC and sacrified at day 28. 7. Group: Pancreatitis model formed by DBTC and whey protein isolate was given orally on alternate days. Sacrified at day 28. At the end of the study, blood samples for biochemical tests and MDA and pancreas tissue samples for histopahological tests, NF?B, IL-6, TGF-?, TNF-? PCR tests, were taken. Biochemical parameters as AST, ALT, amilase, lipase; oxidative stres marker MDA; NF?B and TGF-? which are important for chronic pancreatitis pathogenesis were improved in whey protein treatment group when compared with day 28 pancreatitis group and these improvements were statistically significant (p<0.05). In conclusion, our data revealed that whey protein could probably have protective effect on chronic pancreatitis. It can be thought that whey protein shows the protective effect by anti-oxidative and anti-inflamatory features because of improvements in MDA, NF?B ve TGF-?. Key words: chronic pancreatitis, whey protein isolate, oxidative, anti-inflammatory.
Assessment of whey protei?n isolate's preventive effects on experimental model of chronic pancreatitis
Keywords: Gastroenteroloji