DALGALI ÖTELEME YÜZEYLERİ - AKTAŞ, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Öteleme yüzeyleri, diferansiyel geometri alanında yaygın olarak incelenmekte olup fizik, mühendislik ve bilgisayar grafikleri gibi çeşitli alanlarda uygulamalara sahiptir. Klasik öteleme yüzeyleri iki bağımsız fonksiyonun toplamı olarak tanımlanırken, sinüzoidal dalgalanmaların eklenmesi yüzeyin geometrik özelliklerini değiştirmektedir. Bu çalışmada, öteleme yüzeylerini oluşturan eğrilere sinüzoidal fonksiyonlar eklenerek ortaya çıkan dalgalanmaların yüzeyin ortalama eğrilik ve Gauss eğriliği üzerindeki etkileri analiz edilmiş, sayısal simülasyonları yapılmıştır.

The translation surfaces are widely studied in the field of differential geometry and have applications in various fields such as physics, engineering, and computer graphics. While classical translation surfaces are defined as the sum of two independent functions, the addition of sinusoidal fluctuations changes the geometric properties of the surface. In this study, the effects of sinusoidal fluctuations on the mean curvature and Gaussian curvature of the surface are analyzed and numerical simulations are performed.
Wavy translation surfaces in differential geometry
Keywords: Matematik