5. SINIF İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSLERİNDE EĞİTSEL OYUN ETKİNLİKLERİNİN KULLANIMI - EGİ, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Oyunların eğitim amacı ile kullanılması fikri çok eskiye dayanmaktadır. Çünkü oyunlar öğrenciler üzerindeki motivasyonel etkisi ve soyut düşünce gerektiren sıkıcı uygulamaları eğlenceli bir hale dönüştürme olanağı sunmaktadır. Çağdaş pedagojide de oyunun çocuklara öz güven duygusu kazandırma, düşünce ve hayallerini yansıtma, kendi beceri ve yeteneklerini keşfetme olanağı sunduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, eğitsel oyunların her ders için olduğu gibi, İDKAB dersi için de özellikle öğrencilerin soyut kavramları daha iyi algılaması ve kalıcı öğrenmenin sağlanabilmesi açısından aktif olarak kullanılması önerilmektedir. Çocuklar çevrelerini oyun ile anlar ve anlamlandırır. Dini duygularda buna paralel olarak geliştiğinden, özellikle soyut kavramlar içeren dini eğitimin sağlıklı ve iyi bir rehberlik ile verilebilmesi oyun ile mümkün olmaktadır. Pek çok soyut kavram içeren İDKAB dersinin etkinliğinin artırılabilmesi için bu kavramların oyun ile öğretilmesi mümkün görülmektedir. Çünkü çocukların oyun sayesinde dersi daha eğlenceli bulmaları ve ders esnasında daha aktif olmaları beklenmektedir. Sonuç olarak, İDKAB öğretiminde eğitsel oyunların ilgili yaş grubuna uygun olarak seçilmesi ve derslerde aktif olarak kullanılması durumunda öğrenicilerin derse yönelik tutum ve motivasyonlarının, dolaylı olarak da akademik başarılarının olumlu yönde artacağı değerlendirilmiştir. İDKAB dersleri ülkemizde ilkokul 4. Sınıftan itibaren zorunlu olarak verilmektedir. Ancak, ilgili literatür incelendiğinde, eğitsel oyunların çocukların gelişimi ve akademik başarısı üzerinde önemli etkileri bilinmesine rağmen, bu alanda özellikle Türkiye'de yapılan araştırmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüştür. Bu kapsamda bu araştırmanın amacı eğitsel oyun etkinliklerinin İDKAB dersinde kullanılabilirliğinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Araştırmada 5. sınıf İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde "Ramazan ve Oruç" ünitesi ile ilgili kazanımların öğrencilere aktarılması ile ilgili etkinliklerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Ramazan ve Oruç ünitesi kapsamında "Kültürümüzde ramazan ve oruç ile ilgili gelenekleri tanır." kazanımına ilişkin 8 tane, "Ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramları örneklerle açıklar." kazanımına ilişkin 22 tane ve "Ramazan orucu ve önemini fark eder." kazanımına ilişkin 10 tane, olmak üzere 3 farklı kazanıma ilişkin toplamda 40 tane eğitsel oyun etkinlikleri hazırlanıştır. Eğitsel oyunların çocuklarda kavramları anlamaya, problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olduğu, günlük yaşam becerileri kazanmaya yardımcı olduğu, soyut kavramları daha kolay anlayabildikleri, el-göz koordinasyonunun gelişmesini sağladığı, sosyal becerileri geliştirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu bakımdan Eğitsel oyunların çocukların ilgisini çekecek şekilde, gelişim dönemleri/özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanması önemlidir.

The idea of using games for educational purposes has a long history. Because games offer motivational effects on students as well as the opportunity to turn boring practices that require abstract thinking into fun. In contemporary pedagogy, it is also emphasized that play offers the opportunity to gain a sense of self-confidence, reflect thoughts and dreams, and discover own skills and abilities. In this context, it is suggested that educational games should be used actively for the Primary Education Religious Culture and Ethics course in order for students to perceive abstract concepts better and to ensure permanent learning. Children understand and make sense of their environment with play. Since religious feelings develop in parallel with this, it is possible to provide religious education, which includes abstract concepts, with a healthy and good guidance. In order to increase the effectiveness of the Primary Education Religious Culture and Ethics course, which includes many abstract concepts, it is possible to teach these concepts by using games. Hence, we agree that the course will be more enjoyable for students and they will be more active during the lesson. As a result, we argue that if relavant educational games suitable for students' age group, the attitudes and motivations of the students towards the course will increase which consequently result in an increase in theri academic success. Primary Education Religious Culture and Ethics courses are compulsory in Turkey starting from the 4th grade. However, altough it is a well known fact that educational games has significant effects on children's development and academic achievement, there is a limited number of studies in national literature. In this context, the aim of this study was determined as to investigate the usability of educational game activities in the Primary Education Religious Culture and Ethics course. In the research, it is aimed to develop activities related to transferring the achievements related to the "Ramadan and ?Fasting" unit to the students in the 5th grade Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge course. ? Within the scope of Ramadan and Fasting unit in the research, "Recognizes the traditions related to Ramadan and fasting in our culture." 8 on the learning outcome, "Explains the concepts of Ramadan and fasting with examples." 22 and "Realizes Ramadan fasting and its importance." A total of 40 educational game activities have been prepared for 3 different acquisitions, 10 of which are related to the learning outcome.? It has been concluded that educational games help children to understand concepts, develop problem-solving skills, help them gain daily life skills, enable them to understand abstract concepts more easily, develop hand-eye coordination, and develop social skills. In this respect, it is important to prepare educational games in a way that will attract children's attention, in line with their developmental periods/characteristics and needs.
Use of educational game activities in Religious Culture and Moral Knowledge lessons at the 5th grade
Keywords: Eğitim ve Öğretim