LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SPOR YAPMA DURUMLARINA GÖRE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ İLE AKADEMİK ERTELEME DÜZEYLERİ ARASINDA İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜLER, LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Araştırmanın temel amacı, "spor yapan ile spor yapmayan lise öğrencilerinin teknolojik bağımlılık düzeyleri ile akademik erteleme durumu arasında bir ilişki var mıdır?" şeklinde belirlenmiştir. Araştırma Elazığ/ Palu ve Kovancılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim vermekte olan liselerde eğitimine devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama sürecinde zaman, maliyet ve uygulanabilirlik gibi sınırlamaları aşmak amacıyla birincil veri toplama yöntemlerinden biri olan anket yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada, bireylerin demografik özellikleri, teknolojiye bağımlılık düzeyi ve akademik erteleme eğilimlerini ölçemeye yönelik sorular bulunmaktadır. Araştırma için gerekli veriler, birincil veri kaynağından elde edilmiştir ve veriler, yapılandırılmış anket yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmanın amacı ve anketin içeriği, araştırmaya katılan gruplara ilk olarak yüz yüze görüşmelerle açıklanmıştır. Anket, katılımcılara yüz yüze uygulanmış ve gerekli yasal izinler alındıktan sonra, gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Akademik Erteleme ve Teknoloji Bağımlılık Ölçeğinde elde edilen verilerine ilişkin analizlerinde, lisanslı SPSS 24 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların ilişkin betimleyici istatistikler: frekans dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri belirlenmiştir. Verilerin normal dağıldığı varsayımıyla parametrik testler yani, demografik özellikler ile değişkenler arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını ölçmek için Bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Bağımlı değişkenler ile bağımsız değişken arasında neden sonuç ilişkisini araştırmak için regresyon analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, cinsiyet, yaş, sınıf seviyesi, spor yapma durumu ve spor branşı gibi demografik değişkenlerin, öğrencilerin teknoloji bağımlılığı ve akademik erteleme algıları üzerinde farklı etkiler yarattığı görülmüştür. Özellikle erkek öğrencilerin, kadınlara kıyasla daha yüksek yoksunluk, dürtüsellik ve düşük performans gibi algılar sergiledikleri, buna karşın sosyal izolasyon algısının kadınlar arasında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş faktörü de dikkate değerdir, özellikle 13-14 yaş grubundaki öğrencilerde daha yüksek yoksunluk, dürtüsellik, düşük performans ve teknoloji bağımlılığı eğilimleri gözlemlenmiştir. Ayrıca, 9. sınıf öğrencilerinin diğer sınıf seviyelerine kıyasla teknoloji bağımlılığı eğilimlerinin daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Lisanslı spor yapan öğrenciler, teknoloji bağımlılığı ve sosyal izolasyon gibi faktörlerde daha yüksek eğilimler göstermelerine rağmen, akademik erteleme algılarının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Takım sporları yapan öğrenciler, bireysel spor yapanlara kıyasla bazı olumsuz algılarda (yoksunluk, dürtüsellik, düşük performans vb.) daha yüksek değerler sergilemiş, ancak akademik erteleme algılarında daha düşük puanlar göstermişlerdir. Bu durum, spor türlerinin öğrencilerin psikolojik ve davranışsal eğilimleri üzerinde farklı etkiler yaratabileceğini ortaya koymaktadır. Teknoloji bağımlılığı ile akademik erteleme arasında güçlü bir pozitif ilişki bulunmuş, bu da teknoloji bağımlılığının akademik erteleme eğilimlerini artırabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, öğrencilerin teknoloji kullanımı ile akademik başarı ve erteleme davranışları arasındaki etkileşimin önemini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler: Lise Öğrencileri, Spor Yapma Durumları, Teknoloji Bağımlılık, Akademik Erteleme

The main aim of this research is to explore whether there is a relationship between the technology addiction levels and academic procrastination behaviors of high school students who participate in sports versus those who do not. The study was conducted with students attending high schools affiliated with the Ministry of National Education in Elazığ/Palu and Kovancılar districts. In order to overcome limitations such as time, cost, and feasibility during the data collection process, a primary data collection method, the survey method, was preferred. The survey includes questions aimed at measuring individuals' demographic characteristics, technology addiction levels, and tendencies towards academic procrastination. The necessary data for the research were obtained from primary data sources, and the data were collected using a structured survey method. The purpose of the study and the content of the survey were first explained to the participating groups through face-to-face interviews. The survey was administered face-to-face with the participants, and after obtaining the necessary legal permissions, it was carried out based on voluntary participation. The analysis of the data obtained from the Academic Procrastination and Technology Addiction Scale was conducted using the SPSS 24 program. Descriptive statistics of the participants, such as frequency distribution, arithmetic mean, and standard deviation, were determined. Assuming normal distribution of the data, parametric tests were used to measure whether there was a significant difference between demographic characteristics and variables. The Independent t-test and one-way Analysis of Variance (ANOVA) were applied for this purpose. To examine the cause-and-effect relationship between dependent and independent variables, regression analysis and correlation analysis were utilized. According to the results of this study, demographic variables such as gender, age, grade level, sports participation status, and the type of sport played had different effects on students' perceptions of technology addiction and academic procrastination. Specifically, male students exhibited higher levels of perceptions such as deprivation, impulsivity, and low performance compared to female students, while social isolation perceptions were found to be higher among female students. The age factor is also noteworthy, as students in the 13-14 age group exhibited higher tendencies towards deprivation, impulsivity, low performance, and technology addiction. Furthermore, it was found that 9th-grade students had higher technology addiction tendencies compared to students in other grade levels. Licensed sports participants showed higher tendencies towards factors such as technology addiction and social isolation, but their academic procrastination perceptions were observed to be lower. Students who engaged in team sports displayed higher values in some negative perceptions (such as deprivation, impulsivity, low performance) compared to those who participated in individual sports, but had lower scores in terms of academic procrastination perceptions. This suggests that the type of sport may have different effects on students' psychological and behavioral tendencies. A strong positive relationship was found between technology addiction and academic procrastination, indicating that technology addiction may increase tendencies towards academic procrastination. These findings highlight the importance of the interaction between students' technology use and their academic performance and procrastination behaviors. Keywords: High School Students, Sports Participation, Technology Addiction, Academic Procrastination
Investigating the relationship between technology addiction levels and academic procrastination levels of high school students based on their participation in sports
Keywords: Spor