KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIKLI OLGULARDA İNHALER STEROİDLERİN YAŞAM KALİTESİ, EGZERSİZ KAPASİTESİ VE SOLUNUM FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ - ARSLAN, BAHAR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tam olarak geri dönüşümlü olmayan hava akımı kısıtlanması ile karakterizedir ve tedavisinde bronkodilatör ilaçlar önemli bir yer tutar.Bu çalışmada KOAH'lı hastalarda mevcut bronkodilatör tedaviye inhaler steroidlerin eklenmesinin yaşam kalitesi, egzersiz kapasitesi ve solunum fonksiyon testleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.40 KOAH'lı hasta (GOLD Kılavuzu'na göre evre III veya IV) rastgele iki gruba ayrıldı. Birinci gruba tiotropium inhaler kapsül 18 mcg 1x1, 2. gruba da tiotropium inhaler kapsül 1x1 + budesonide inhaler kapsül 400 mcg 2x1 başlandı, Hastaların hem başlangıç, hem de 3 ay sonraki solunum fonksiyon testi parametreleri, 6 dakika yürüme testi, vücut yağsız kütlesi, vücut kitle indeksi ve St. George Solunum Anketi sonuçları kaydedildi.Çalışmanın sonunda iki grup arasında solunum fonksiyon testleri açısından anlamlı farklılık (p>0.05) izlenmedi. 6 dakika yürüme testine göre yürüme mesafesinin grup 2'de grup 1'e göre anlamlı olarak (p=0.018) arttığı ve yine grup 2'de grup 1'e göre SGRQ anket skorlarında olumlu yönde anlamlı değişiklikler olduğu gözlendi (semptom skoru: p=0.009, impact, aktivite ve total skor için p=0.001).Sonuç olarak mevcut bronkodilatör tedaviye inhaler steroid eklenmesinin solunum fonksiyonları üzerine anlamlı değişikliklere yol açmadığı, yaşam kalitesi ve egzersiz performansı üzerine ise anlamlı etkilerinin olduğu gözlendi.Anahtar kelimeler: KOAH, solunum fonksiyon testleri, tiotropium, budesonide, SGRQ

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is characterized as totally non-recovered airflow limitation, and bronchodilators has been considerably engaged for its treatment.The aim of this study was to evaluate the effects of adding inhaled steroids to the current bronchodilator treatment on the pulmonary function tests, health-related quality of life and exercise capacity of patients with COPD.Forty study subjects with COPD (stage III or stage IV according to the GOLD guidelines) were randomized to two groups. The first group was treated with 1x1 18 mcg of Tiotropium and the second group was treated with the combination of tiotropium (18 mcg 1x1) and miflonide (400 mcg 2x1) for three months. Pulmonary function tests, six minute walk test, fat free mass, body mass index and Saint George Respiratory Questionnaire (SGRQ) scores were recorded both at the beginning and 3 months later.At the end of the study, no statistically significant differences were obtained between two groups in terms of pulmonary function tests (p>0.05). Significant improvements were observed on the parametres of walking distance (p=0.018) and SGRQ scores (symptom scores p=0.009, total, activity and impact scores p = 0.001) in Group 2 when compared with Group 1.In conclusion, addıng inhaled steroids to the current bronchodilator treatment was related to an improved health-related quality of life and exercise performance but has no significant effect on the pulmonary functions.Key words: COPD, pulmonary function tests, tiotropium, budesonide, SGRQ
The effects of inhaled steroids on health related quality of life, exercise capacity and pulmonary functions in copd patients
Keywords: Göğüs Hastalıkları