ELAZIĞ HİLALKENT TOPLU KONUTLARININ KOJENERASYON SİSTEMİ İLE BÖLGESEL ISITILMASININ ISIL VE EKONOMİK ANALİZİ - IŞIK, ERDEM (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada, Elazığ ilinin batısında yaklaşık 1 km2 alan üzerine kurulu 31 Bloktan oluşan 1176 konutlu Hilalkent Toplu Konutları'nm mevcut ısıtma sistemi ile buna alternatif olarak tasarlanan kojenerasyonlu bölgesel ısıtma sistemi, termodinamik ve ekonomik bakımdan değerlendirilip karşılaştırılması yapılarak hangisinin daha uygun olabileceği araştırılmıştır. Bu amaçla, ısı ihtiyacını 31 merkezden karşılayabilen sıcak sulu mevcut ısıtma sisteminin yerine, ihtiyaca tek merkezden cevap veren kaynar sulu bir ana şebeke ve ısı eşanjörleri tarafından dönüştürülerek elde edilmiş sıcak suyun kullanıldığı alternatif bir sistem tasarımı gerçekleştirilmiştir. Yeni sistemi ekonomik bir şekilde dizayn edebilmek için merkez, ana şebeke ve cihazların yatırım ve işletme maliyetleri üzerinde durulmuştur. Burada mevcut ve alternatif sistem için karşılaştırmanın daha sağlıklı olabilmesi amacıyla, maliyetler Amerikan Doları bazında hesaplanmıştır. Gaz türbini için gerekli basınç oranı, kompresör işi ve yakıt miktarının hesabında, MATLAB'da hazırlanan bir bilgisayar programı kullanılmıştır. Sonuç olarak tasarlanan yeni sistemin daha avantajlı olduğu görülmüştür. Önemli miktarda ekonomik kazancın yanı sıra; ısıtma santralinin tek bir merkezde olması kontrol ve kumanda işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca; çevreye daha duyarlı ve dolayısıyla daha temiz bir sistemdir. Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Bölgesel Isıtma, Ekonomik Analiz, Termodinamik Analiz. xnı
Thermodynamic and economic analysis of district heatting of Elazığ Hilalkent Colective Residence by cogeneration systems
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering