LİPİT İÇEREN BAZI MİKRO ALGLERİN İLERİ ATIKSU ARITIMINDA KULLANIMI VE BİYODİZEL POTANSİYELLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZTÜRK, DEMET KILINÇ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışma biyodizel üretimi için potansiyel bir aday olarak atıksularda lipit içeren Scenedesmus obliquus ve Chlorella protothecodies' in mümkün olan gelişmelerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda mikroalglerin bitki besin maddeleri giderim verimlilikleri de araştırıldı. Herbir deney laboratuvarda ortalama 25 0C sıcaklıkta 13 günlük periyotlar halinde yapıldı. Bu şartlar altında sentetik atık sular için Scenedesmus obliquus ve Chlorella protothecodies'in lipit içeriklerinin biyomas kuru ağırlığı başına sırasıyla, %31-34, % 37-43 olduğu ortaya konuldu. Aynı zamanda gerçek atıksular kulanılarak yapılan çalışmalardan Scenedesmus obliquus ve Chlorella protothecodies' in biyomas kuru ağırlık başına sırasıyla % 26-29 ve % 32-36 lipit içerdiği ortaya çıkmıştır. Sonuçlar 13 günlük sürekli kültür çalışmaları ile sentetik atıksularla yapılan çalışmalarda Scenedesmus obliquus'un amonyum azotu, toplam fosfor ve toplam organik karbonu sırasıyla %91-97, % 94-99 ve % 60-83 giderildiğini ve Chlorella protothecodies için amonyum azotu, toplam fosfor ve toplam organik karbonun sırasıyla %92-98, % 93-98 ve % 62-95 uzaklaştıralabileceğini gösterdi. Gerçek atıksularla yapılan çalışmalarda ise Scenedesmus obliquus ile toplam azot, toplam fosfor ve toplam organik karbonun giderim oranları sırasıyla %98, % 90-98 ve % 84-93 olarak belirlenmiştir. Chlorella protothecodies ise gerçek atıksulardan toplam azot, toplam fosfor ve toplam organik karbon sırasıyla %90, % 90-99 ve % 67-88 oranlarında uzaklaştırabilmektedir. Bulgularımıza gore Scenedesmus obliquus ve Chlorella protothecodies biyodizel üretimi için önemli miktarlarda lipit içermektedir. Aynı zamanda atık sulardan yüksek besin maddesi uzaklaştırma yeteneğine sahiptir. Bu sebeplerden dolayı bu türler hem atık suların üçüncül arıtımı için hemde biyodizel üretimi için kulanılabilirler. Anahtar Kelimeler: Atık Su, Mikroalg, Biyodizel, Üçüncül Arıtım, Bitki Besin Maddeleri Giderimi, Lipit Üretimi

Advanced Wastwewater Treatment Containing Lipids of Some Microalgae Biodizel use and İnvestigation of Potantial This work aims to analyze the possibility of growing lipid containing microalgae Scenedesmus obliquus and Chlorella protothecodies'in wastewater as a potential candidate for biodiesel production. In this study, the growth performances of S. obliquus and C. protothecodies were determined in the laboratory with synthetic and municipal wastewater treatment plant (activated sludge) effluents. Nutrient removal efficiencies of microalgae were also investigated. Each trial was done for a period of 13 days in the laboratory at average 25 0C. Under these conditions, results for synthetic wastewater revealed average lipid contents of S. obliquus and C. protothecodies 31-34 % and 37-43 % of dry-weight (dwt) biomass, respectively. Also, results for real wastewater revealed average lipid contents of S. obliquus and C. protothecodies 26-29% and 32-36 % of dwt biomass, respectively. The results showed that by the end of a 13-day continuous culture, S. obliquus could remove ammonia nitrogen, total phosphorus, and total organic carbon (TOC) by %91-97, % 94-99 and % 60-83 respectively from synthetic wastewater and the results also showed , C. protothecodies could remove ammonia nitrogen, total phosphorus, and total organic carbon (TOC) by 92-98%, 93-98% and 62-95 % respectively from synthetic wastewater. Our findings also showed that S. obliquus could remove total nitrogen, total phosphorus, and TOC by 98%, 90-98% and 84-93%, respectively from real wastewater while those were 90%, 90-99% ve 67-88%, respectively by C. protothecodies. According to our findings, Scendesmus obliguus and Chlorella protothecodies contains significant amounts of lipids for biodiesel production. At the same time high nutrient removal from wastewater is provided. For this reasons, these species both for the tertiary treatment of wastewater and for biodiesel production can be used. Key words: Wastewater, Microalgae, Biodiesel, Tertiary Treatment, Nutrient Removal, Lipid Production.
Advanced wastwewater treatment containing lipids of some microalgae biodizel use and investigation of potantial
Keywords: Çevre Mühendisliği