A.RSK 1572 NUMARALI VE 1735-1736 TARİHLİ BAB-I ASAFİ RUUS KALEMİ DEFTERİ (S. 50-95) TRANSKRİPSİYON-DEĞERLENDİRME-DİZİN - BALİBEY, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
İncelediğimiz defterde 1703-1740 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yapılan bazı üst düzey görevli atama kayıtları incelenmiştir. Bu atamalar çoğunlukla merkez görevlileri ile ilgilidir. Bu defter sayesinde tanzim edildiği yıl itibariyle Osmanlı Devleti'nin idari mekanizması hakkında bilgi sahibi olabileceğimiz gibi, merkezden uzak olan bölgelerdeki yönetim sistemini de tespit edebilmekteyiz. Öte yandan mali işlerden sorumlu merkez ve eyalet defterdarları, çeşitli görevlerde bulunan ağalar, katipler, tezkereciler v.s. gibi bir çok devlet memuriyetini defterin içeriğinden öğrenmek mümkündür.Anahtar Kelimeler: Tevcih, Defterdar, Nişancı, Ağalıklar, Kâtipler

In this study, some high level mission/service nomination register in Ottaman Empire within the period of 1703-1740 is examined. This nomination is usually related to central mission/service. One one hand, we can have been informed about the administrative structure of the Ottoman State , on the other hand we can also have been known on the system of managing during the period of 1703-1740 by way of this register. Additionally, we can easily learn lots of information about civil servants such as the head of the financial departmant of the Ottoman Empire, the landlords in different misions and the secretaries ?etc. in this register.Key Words: Directing, the head of the financial departmen of the state of Ottoman Empire, Gunner, the Landlords, the Secrataries
The register of Bab-i Asafi Ruus with A.RSK 1572 numbered and 1735-1736 dated (transcription-assessment-index)
Keywords: Tarih