DİFFÜZ İNFİLTRATİF AKCİĞER HASTALIKLARINDA YÜKSEK REZOLÜSYONLU BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ BULGULARI - ÖZDEMİR, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bilgisayarlı Tomografide yüksek rezolüsyon tekniklerinin gelişmesi akciğer parankiminin daha ayrıntılı incelenmesini sağlamıştır. Diffüz infiltratif akciğer hastalığı ön tanısı ile gönderilen 181 olgunun 115' inin direkt göğüs radyografisi ve 102' sinin 1.5 mm kesit kalınlığı ve kemik algoritmi kullanılarak yapılan YRBT si normal olarak değerlendirildi. Direkt göğüs radyografisinde 66 olguda patoloji saptanırken YRBT de 79 olgu patolojik olarak değerlendirildi. Patoloji saptanan 79 diffüz infiltratif akciğer hastalığı ile uyumlu olguda temel YRBT bulgularının varlığı ve yayılımı YRBT görüntüleri ile ayrı ayrı incelenerek belirlenmiştir. YRBT de patolojik olarak değerlendirilen olgulardan 11 olgu (%13 ) idiopatik pulmoner fibrozis, 3 olgu ( % 4 ) asbestozis, 3 olgu (% 4 ) sarkoidoz, 2 olgu radyasyon fibrozisi ( % 2 ), 1 olgu pulmoner lenfanjiomyomatozis ( %1 ), 1 olgu bronşiolitis obliterans organize pnömonisi ( %1 ), 20 olgu kronik fibrotik değişiklik ( % 25 ), 16 olgu amfizem ( % 20 ), 6 olgu hematojen metastaz ( % 7 ), 6 olgu lenfanjitis karsinomatoza ( % 7 ), 10 olgu bronşektazi ( %12.5 ) tanısı aldı. Olgulardaki diffüz infiltratif akciğer hastalığında tanımlanan temel YRBT bulguları: Nodüler dansite artış alanları; Mikronodüller (3 mm' den küçük), nodüller (3-10 mm ve 10 mm' den büyük), konglomera kitleler (20 mm' den büyük), lineer dansite artış alanları; septal kalınlaşma, intralobüler retiküler çizgiler, kistik lezyonlar; büyük kistler (10 mm' den büyük), küçük kistler (10 mm' den küçük), balpeteği görünümü, duvarsız hipodens alanlar, arayüz belirtisi; Plevra, vasküler yapılar veya bronşlar ile akciğer arayüzlerinde düzensizlik, buzlu cam dansitesi, hava boşlukları konsolidasyonu ve asiner nodüller, traksiyon bronşektazisi, plevral ve subplevral kalınlaşma, peribronkovasküler kalınlaşma, akciğer distorsiyonu ( fissür, bronş ve damarlarda yer değişikliği ), bronşiyal duvar kalınlaşması, sentrilobüler bronşların görünür hale gelmesi, mozaik perfüzyon ve amfizemdir. Çalışmamızda kullanımı giderek yaygınlaşan YRBT nin akciğer parankim hastalıklarının tanısında, yaygınlığının saptanmasında ve izlenmesinde getirdiği yeni bakış açısının ışığında diffüz akciğer hastalığı olan olgularda direk göğüs radyografileri ve temel YRBT bulguları tartışılmıştır. 75

VIII. SUMMARY Improvement in the high-resolution of computed tomography ( HRCT ) has resulted in a more detailed scanning of lung parenchyma. 115 plain chest radiographs and 102 HRCT scans, with 1.5 mm slice thickness and bone algoritm, of 181 cases who had been prediagnosed as having diffuse infiltrative lung disease, were evaluated as normal. 66 cases in plain films and 75 cases in HRCT were diagosed as pathologic. Presence of main HRCT findings and their spread were detected by HRCT scans in those 79 cases with diffuse lung disease. Of these cases who were diagnosed as pathologic in HRCT, 11 were idiopathic pulmonary fibrosis, 3 were asbestosis, 3 were sarcoidosis, 2 were radiation fibrosis, 1 was organised pneumonia of bronchiolitis oblitherans, 10 were bronchiectasis, 6 were lymhpangitic carcinomatosis. The main HRCT findings of diffuse infiltrative lung disease cases were: Areas of nodolular dansity increase: Micronodules ( less than 3 mm, nodules 3-10 mm, conglomerated mass bigger than 20 mm ). Areas of lineer increase of dansity: Septal thickenings, intralobuler reticular lines. Cystic lesions: Bigger cysts (bigger than 10 mm), smaller cysts (smaller than 10 mm) honeycomb pattern, hipodens unwalled aeras. Interface sign: Irregularities in pleura, vascular structures, bronchi or lung interfaces. Ground glass dansity, consolidations of air gaps, aciner nodulas. Traction bronchiectasis, pleural or subpleural thickenings, distortion of lung ( Displacement of fissures, bronchi and vascular structures ), thickenings of bronchial walls, appearance of centrilobuler bronchi mosaic perfusion and emphysema. We discussed the findings of plain chest films and HRCT in diffuse lung disease. On the guidance of a new approach which implies the more widely use of HRCT in the diagnosis, follow-up and the detection of the occurance rate of lung paranchyma diseases. 76
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine