KAVALLI (SİVRİCE-ELAZIĞ) ÇEVRESİNDEKİ CEVHERLEŞMENİN JEOKİMYASI VE KÖKENİ - SUİÇMEZ, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi KAVALLI (SİVRİCE-ELAZIĞ) ÇEVRESİNDEKİ CEVHERLEŞMELERİN JEOKİMYASI VE KÖKENİ Yusuf SUİÇMEZ Fi rat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 42 İnceleme alanı, Sivrice (Elazığ) ilçesinin yaklaşık 14 km B-KB' sında Kavallı köyü çevresinde yer almaktadır. Çalışma alanında, Orta Eosen yaşlı volkano sedimanterlerden oluşan Maden Karmaşığı ve Üst Kretase (Senoniyen) yaşlı Elazığ Mağmatitleri yüzeylemektedir. Maden Karmaşığı inceleme alanında kırmızı renkli çamurtaşlarından oluşmaktadır. Bölgedeki Elazığ Mağmatitlerine ait kayaçlar bazik volkanik kayaçlardır. Sahada hem kırık, hem de kıvrım tektoniğinin izlerini görmek mümkündür. Kavallı cevherleşmeleri merceksel şekilli, 100 m uzunluğunda, 50-60 cm kalınlığındadır. Cevher damarlarının esas bileşenini piritler oluşturmaktadır. Daha az oranda kalkopirit bulunmaktadır. İnceleme alanında kayaç, cevher ve dere sedimenti numuneleri alınarak bunların iz element analizi yapılmıştır. Dere sedimenti örneklerinin değişik elek boyutları kral suyu ile çözündürülerek, AAS ile Cu, Pb, Zn, Ni, Co, Cd, Fe ve Mn elementleri analiz edilmiştir.Veriler istatistiksel ve jeokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Dere sedimenti örneklerinde orta boyuttaki sediment franksiyonunda elementler iyi bir kontrast sunmaktadır. Elementler çoğunlukla log-normal dağılıma uymaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Kaval lı Cevherleşmeleri, Dere Sedimenti, Kral Suyu.

Ill ABSTRACT Master Thesis GEOCHEMISTRY AND GENESIS OF THE MINERALIZATIONS IN THE KAVALLI AREA, SİVRİCE, ELAZI? Yusuf SUİÇMEZ Fırat Uuiversty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 1999, Page: 42 The study area is located at surroundings of Kavalli village, 14 km' s W - NW of Sivrice Town (Elazığ). In the study area, Middle Eocene Maden Complex which formed of volcano sedimentary rocks and Upper Cretasous (Senonien ) Elazığ Magmatites, out crop. The Maden Comlex are formed of red mud stones and Elazığ Magmatites are represented with basic volcanics. At the field, the marks fracturing and folding are visible. Kavalli mineralizations are lensoidal shaped, 100 ms. in length and 0.5 - 0.6 ms. thickness. The main component of the mineral deposits are pyrites. Chalcopyrites are present in a less rate. Samples of rock, ore and stream sediments from the investigated area were collected and analysed for trace elements. Different fractions of stream sediments have been dissolved in aqua regia and the solution have been analysed by AAS for Cu, Pb, Zn, Ni, Co, Cd, Fe andMn.IV The data have been statistically and geochemically evaluated. The elements have a good contrast in medium sized sediment fractions of stream sediment samples. The elements generally show log- normal distribution. KEY WORDS: Kavalli mineralizations, stream sediment, aqua regia.
Geochemistry and genesis of the mineralizations in the Kavallı area, Sivrice, Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering