TAKRÎRÎ SÜNNETLE TEÂRUZ HALİNDEKİ KAVLÎ SÜNNET -LÂ SALÂTE Lİ CÂRİ’L-MESCİD İLLÂ Fİ’L-MESCİDRİVÂYETİNE AİT SENEDLERİN KRİTİĞİ I - Erdoğan, Emine (My University, 2017)
Bir hadis metni, tek tarîke sahip olabildiği gibi birden fazla tarîke de sahip olabilir. Tarîkin bir veyabirden çok olması, hadisin ilk kaynaktan itibaren kim ya da kimler tarafından alındığı ile ilgili birdurumdur. İlk tabakada rivâyeti dinleyen ve başkalarına aktaran en az iki kişinin olması veya rivâyetialan bir râvînin, hadis metnini birçok kişiye aktarması, tek bir rivâyet metninin birden çok senedesahip olmasını sağlamaktadır. İlgili tarîklerdeki râvîler hakkındaki cerh ve ta’dil değerlendirmeleridikkate alınarak hadisin sıhhati ve teâruz fonksiyonuna sahip olup olmadığı ile ilgili bir çıkarımdabulunulabilir. Kavlî sünnet ve takrîrî sünnetin de görünürde teâruz halinde bulunması durumunun,hakikatteki varlığı ya da yokluğu hakkındaki somut verilerin elde edilmesi için rivâyetlerin birbirindenfarklı tüm senedlerinin hem parçacı hem de bütüncül bir şekilde incelenmesi, ince detaylara dikkatçekilmesi ve cerh-ta’dille ilgili araştırma yapılması gerekmektedir.
Keywords: Dil ve Dil Bilim