Malahit Yeşili İçeren Atıksuların Fenton Oksidasyon Prosesi İle Renk Gideriminde İşletme Parametrelerinin Optimizasyonu - Tanyol, Mehtap (Fırat University, 2017)
Bu çalışmada, cevap yüzey yönteminin deneysel dizaynlarından biri olan merkezi kompozit tasarım, malahit yeşili içeren sentetik atıksudan renk gideriminde Fenton oksidasyon prosesinin işletme parametrelerini optimize etmek için kullanılmıştır. Deneyler 25 ºC ve pH= 3,4’de, sentetik olarak hazırlanan malahit yeşili çözeltisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Karıştırma süresi (5-60 dakika), Fe+2 konsantrasyonu (0,01-0,15 mM), H2O2 konsantrasyonu (0,4-4 mM) ve malahit yeşili konsantrasyonu (25-100 mg/L) gibi önemli parametreler cevap yüzey yöntemi ile optimize edilmiştir. Maksimum renk giderim verimi (% 99,33), 50,97 mg/L malahit yeşili konsantrasyonu, 0,11 mM Fe+2 konsantrasyonu, 2,14 mM H2O2 konsantrasyonu ve 37,70 dakika karıştırma zamanında elde edilmiştir. Optimum şartlarda KOİ giderim verimi %95 olmuştur. Sonuçlar malahit yeşili içeren atıksulardan renk giderimi için fenton prosesin etkili bir teknoloji olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

In this study, a central composite design, which is a response surface methodology module was used to optimize the operating parameters of the Fenton oxidation process on the removal of color from synthetic wastewater containing malachite green. The experiments were carried out using the synthetic malachite green solution at 25 ºC and pH 3.4. Important parameters such as mixing time, Fe2+ concentration (0.01-0.15 mM), H2O2 concentration (0,4-4 mM), and malachite green concentration (25-100 mg/L) were optimized via response surface methodology. Maximum color removal yield (99.33%) was obtained at an malachite green concentration of 50.97 mg/L, an Fe2+ concentration of 0.11 mM, an H2O2 concentration of 2.14 mM and at 37.70 minute mixing time. Under optimal conditions, the COD removal efficiency was 95%. The results showed that the Fenton process may be used as an effective technology for the removal of color from wastewaters containing malachite green.
Optimization of Operating Parameters on Color Removal by Fenton Oxidation Process of Wastewater Containing Malachite Green