Bilgisayarlı Oklüzal Analiz Sı?stemleri - Dağtekin, Aybike Cengiz; Tekin, Samet (Istanbul Aydin University, 2025)
Diş hekimliğinde oklüzyon; artikülasyon, temaslar ve zamanlama açısından değerlendirilmesi gereken bir faktördür. Doğru belirlenmesi için standart bir yöntem yoktur, çeşitli alternatifler kullanılabilir. Geleneksel yöntemlere ek olarak dijital analiz yöntemleri bunlara örnektir. Dijital oklüzal analizin kullanıldığı çalışmalar, bu sistemlerin daha kısa sürede, daha doğru oklüzal temas tespitinde bulunduğunu göstermiştir. Teknolojinin gelişimiyle de kullanımı yaygınlaşmıştır. Klinik ortamda dijital olmayan yöntemler hatalı yorumlanabilir. Temasları belirlemek için kullanılan ısırma kağıtları oklüzal yükü ölçemez. Kağıt kalınlığı, kalitesi gibi özellikler bile temas alanları üzerinde etkilidir. Bu sebeple bu yöntemlere ek olarak objektif yorumlamaya dayalı sistemler gereklidir. Çalışmamızın amacı, geleneksel yöntemler ve dijital sistemlerle ilgili bilgilere değinmektir. Bu alandaki çalışmaları ve sistemleri incelemeyi amaçlamıştır.
Keywords: Dental Materials and Equipment; Diş Malzemeleri ve Ekipmanı; Prosthodontics; Protez