Multikistik displastik böbrek ve yenidoğan hipertansiyonu birlikteliği - Kazez, Ahmet; Yılmaz, Erdal; Serhatlioğlu, Selami; Sağlam, Metin; Özercan, İbrahim H.; Demirbağ, Mustafa (My University, 1997)
Prenatal dönemde ultrasonogra.fi ile sağ multikistik disp¬lastik böbrek (MKDB) tanısı konulup doğumdan üç hafta sonra hipertansiyon gelişen bir kız olgu sunulmaktadır. Hipertansiyon nedeni ile yapılan araştırmalarda renin se¬viyesinin yüksek olduğu gözlenen olguya altıncı haftada nefroüreterektomi yapıldı. Ameliyat sonrası arter kan ba¬sıncı normale dönen ve kan renin düzeyi normal sınırlarda bulunan olgu yedinci gün taburcu edildi. Sunulan bu olgu ile; genellikle komplike olmadığından öncelikle konser-vatif tedavinin benimsendiği MKDB'de, gelişebilecek hi¬pertansiyonun yenidoğan döneminde bile cerrahi girişim gerektirebileceğini vurgulamak istiyoruz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Pediatri