N,O TİPİ SCHİFF BAZI LİGANDININ SENTEZİ KARAKTERİZASYONU VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ - AĞLAMIŞ, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, p-aminoasetofenonoksim bileşiği literatürde belirtildiği şekilde sentezlenmiştir [10]. Bu bileşiğin 5-brom-3-metoksisalisilaldehit ile reaksiyonundan 5-brom-3-metoksisalisiliden-p-iminoasetofenon oksim (LH) ligandı hazırlandı. Bu Schiff bazı ligandı ile Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 asetatları reaksiyona sokularak Co(L)2, Ni(L)2, Cu(L)2 ve Zn(L)2 kompleksleri elde edildi. Schiff bazı ve komplekslerinin yapıları, elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, manyetik süsseptibilite ve termogravimetrik analiz ile aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının metal iyonuna imin azotu ve fenolik oksijeninden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı ve yine bütün komplekslerde M:L oranının 1:2 olduğu görüldü. Co+2, Ni+2 ve Zn+2 komplekslerinin tetrahedral ve Cu+2 kompleksinin ise dört koordinasyonlu yapıya sahip olduğu belirlendi.Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, geçiş metal kompleksleri.

In this study, p-aminoacetophenoneoxime has been described previously [10]. The ligand of 5-bromo-3-methoxysalicyliden-p-iminoacetophenone oxime (LH) was prepared by the reaction of 5-bromo-3-methoxsalicylaldehyde with this compound containing oxime. The complexes were prepared by the reaction of these Schiff base ligand with Co+2, Ni+2, Cu+2 and Zn+2 acetate. Schiff base obtained have been characterized by their elemental analyses, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, magnetic susceptibility and thermogravimetric analyses (TGA). Schiff base was found to be bidentate ligand involving the imino nitrogen and phenolic oxygen atoms in the complexes. Metal to ligand ratio were found to be 1:2 for all of the complexes. Co+2, Ni+2 and Zn+2 complexes have been found tetrahedral geometry and Cu+2 complex has been found four coordinated geometry.Keywords: Schiff base, transition metal complexes.
Synthesis and characterization of N,O type Schiff base ligand and investigation of their transition metal complexes
Keywords: Kimya