TÜRKİYE'DE ÇOCUK GELİN OLGUSUNA SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ - YILDIRIM, EBRAR MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 2024)
Erken evlilikler ve çocuk gelin olgusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de karşılaşılan sosyal problemlerden biridir. Yıllara göre her ne kadar çocuk gelin evliliklerinde azalma olsa da günümüzde bu problemin devam etmesi bu çalışmayı ele almayı gerektirmiştir. Yapılan bu çalışma, sosyokültürel faktörlerin çocuk gelin olgusuna etkileri, çocuk gelin olmaya giden yolları, kız çocuklarının bu bağlamda yaşadığı bireysel ve toplumsal sorunları açıklığa kavuşturma gayesini taşımaktadır. Çalışma neticesinde, çocuk gelin olgusunun günümüzde azalsa bile devam ettiği, toplumun önemli problemlerinden biri olduğu ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansıması olduğu sonuçlarına varılmıştır. Erken yaşta ve zorla yaptırılan evliliklerin, bir takım program ve devlet politikalarının uygulamaya konulmasıyla azalma eğilimi göstereceği düşünülmektedir.

Early marriages and the phenomenon of child brides is one of the social problems encountered in our country as in the whole world. Although there has been a decrease in child bride marriages over the years, the continuation of this problem today necessitated this study. This study aims to clarify the effects of sociocultural factors on the phenomenon of child brides, the paths leading to child brides, and the individual and social problems experienced by girls in this context. As a result of the study, it was concluded that the phenomenon of child brides continues even if it is decreasing today, that it is one of the important problems of society, and that it is a reflection of gender inequality. It is thought that early and forced marriages will tend to decrease with the implementation of several programs and state policies.
A sociological perspective on the child bride phenomena in Turkey
Keywords: Sosyoloji