Gama radyasyonun böbrekler üzerindeki histopatolojik ve serbest radikal düzeylerine etkisi ile korunmasında melatonin ve vit-E kullanımı - Ardicoglu, Arslan; Yalçınkaya, Fatih R.; Yekeler, Hayrettin; İlhan, Necip; Orhan, İrfan; Uğur, Işıl; Baydinç, Can (My University, 2000)
Günümüzde gittikçe artan ölçüde karşılaştığımız radyasyon ve radyoterapi uygulamaları bunlarla ilgili hasarlarıda gündeme getirmiştir. Böbrek, radyasyona yüksek derecede duyarlı olan organlardandır. Radyasyon hasarını uygulanacak bir ilaçla tedavi etmek, böbrekte erken dönemde oluşabilecek olan glomerüler kapiller, fübüler hasar ve geç dönemde oluşabilecek nefroskleroz gibi olumsuz sonuçlardan korunmada çok faydalı olacaktır. Bu çalışmada radyasyon hasarını önlemek amacıyla antioksidan özelliği bilinen melatonin ve E vitamini kullanılmış ve etkileri histopatolojik ve biyokimyasal metodlarla incelemeye alınmıştır.
Keywords: Böbrek; Melatonin; Vitamin E; Renal yaralanmalar; Radyasyon; Serbest radikaller; Radyasyon etkileri