Trigonella foenum- graecum ekstraksiyonlarının organik içeriğinin ve anti- inflamatuar özelliklerinin araştırılması - Asghar, Aqeel Jumaah Asghar (Fırat Üniveristesi, 2026)
Son yıllarda bitkisel kökenli biyoaktif bileşikler, inflamatuvar hastalıkların tedavisinde doğal alternatifler olarak giderek daha fazla ilgi görmektedir. Bu çalışmada, Trigonella foenum-graecum (çemen otu) tohumlarının kimyasal bileşimi ve antiinflamatuvar aktivitesi in vitro deneysel bir yaklaşımla araştırıldı. Çemen otu tohumları, n-hekzan, petrol eteri, kloroform ve metanol kullanılarak Soxhlet ekstraksiyon yöntemiyle iki farklı yöntemle ekstrakte edildi. n-Hekzan ekstratının kimyasal içeriği Gaz Kromatografisi–Kütle Spektrometrisi ile araştırıldı. Diğer çözücüler ile elde edilen ekstraktların kimyasal içeriği, ultra performanslı sıvı Kromatografisi-Kütle spektrometresi ile belirlendi. Analiz sonuçları, ekstraktların yağ asitleri ve terpenoid bileşikler açısından zengin olduğunu gösterdi. n-Hekzan ekstraktının biyolojik aktivitesi, HaCaT insan keratinosit hücre hattında IL-6 ve IL-1β sitokin baskılama testleri ile ayrıca protein denatürasyon inhibisyonu yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Çemen otunun n-hekzan ekstraktının belirgin antiinflamatuvar potansiyele sahip olduğu ve inflamatuvar ile deri hastalıklarına yönelik terapötik ilaçların geliştirilmesinde umut verici doğal bir kaynak olabileceği belirlendi Anahtar Kelimeler: Çemen otu, Anti-İnflamatuvar, GC–MS, UPLC-MS, Fenolik Asit, Flavonoid

In recent years, plant-derived bioactive compounds have gained increasing attention as natural alternatives in the treatment of inflammatory diseases. In this study, the chemical composition and anti-inflammatory activity of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) seeds were investigated using an in vitro experimental approach. Fenugreek seeds were extracted using two methods: Soxhlet extraction with n-hexane, petroleum ether, chloroform, and methanol. The chemical composition of the n-hexane extract was investigated by Gas Chromatography–Mass Spectrometry. The chemical composition of the extracts obtained with other solvents was determined by ultra-performance liquid chromatography-mass spectrometry. The analysis results showed that the extracts were rich in fatty acids and terpenoid compounds. The biological activity of the n-hexane extract was evaluated in the HaCaT human keratinocyte cell line using IL-6 and IL-1β cytokine suppression assays, as well as a protein denaturation inhibition assay. Fenugreek n-hexane extract has been found to have significant anti-inflammatory potential and could be a promising natural resource for developing therapeutic drugs for inflammatory and skin diseases. Keywords: Fenugreek, Anti-Inflammatory, GC-MS, UPLC-MS, Phenolic Acid, Flavonoid
Investigation of the organic content and anti-inflammatory properties of trigonella foenum-graecum extracts
Keywords: Kimya