ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE NOMOFOBİ YAYGINLIĞI VE SİBER AYLAKLIK DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - GÖKSUN, SABRİYE AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın temel amacı, üniversite eğitimi alan öğrencilerin nomofobi yaygınlığının siber aylaklık davranışları üzerine etkisini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca nomofobi ve siber aylaklık kavramları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın evrenini; Elazığ Fırat Üniversitesi'nde eğitimine devam etmekte olan, lisans ve ön lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi ise, evreni temsil eden 406 katılımcı oluşturmaktadır. 2023 Kahramanmaraş depremi sonrasında eğitimin uzaktan yapılmasına karar verilmesiyle araştırma verileri Google anket uygulamasıyla yürütülmüşdür. Söz konusu analizler, lisanslı SPSS 22.0 paket programı aracılığıyla yapılmıştır. Verilerin analizinde; betimleyici istatistikler, geçerlilik (faktör) ve güvenilirlik (cronbach alpha) analizleri son olarak ise regresyon analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. İletişim teknolojileri sosyal yapılarımızı, kişisel davranışlarımızı ve kültürel ürünlerimizi etkileyerek hayatımızın her alanını genişletmektedir. İnternet kullanımının her geçen gün artması, çalışma hayatını birçok alanda kolaylaştırmakla birlikte toplumsal hayatın bireyselleşmeye doğru giden yeni paylaşım alanlarını da ortaya çıkarmaktadır. İnterneti çalışanlar çalışma saatlerinde, öğrenciler ise ders saatinde kişisel amaçlar için kullandıklarından, siber aylaklık kavramı çok dikkat çekmeye başlamıştır. İnternetin işyerinde kişisel amaçlar için kullanılması olarak tanımlanan siber aylaklık, örgütsel hedeflere ulaşmayı engelleyebileceği için örgütler için ciddi bir endişe kaynağı olarak karşılanmaktadır. Önemli araştırmalar, sınıf içi internet kullanımının öğrencilerin öğrenme ortamları ve akademik performansları üzerindeki olumsuz etkilerini göstermiştir. Cep telefonunun olmaması durumunda gelişmeleri kaçırma korkusu olarak ifade edilen nomofobi kavramı ise teknolojinin yaygınlaşmasıyla daha da gün yüzüne çıkmaktadır. Tüm bunlardan hareketle çalışmada, üniversite eğitimi alan öğrencilerin nomofobik korkularının ve siber aylaklığa yönelik davranışlarının orta düzeyde olduğunu tespit edilmiştir. Nomofobi ve siber aylaklık değişkenleri arasındaki ilişkinin pozitif yönlü olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada, üniversite eğitimi alan öğrencilerin nomofobi düzeylerinin siber aylaklık düzeyleri üzerinde pozitif düzeyde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.

The main purpose of this study is to reveal the effect of nomophobia prevalence on cyberloafing behaviors of university students. Also, to examine the relationship between nomophobia and cyberloafing concepts. The population of the study consists of undergraduate and associate degree students who continue their education at Elazığ Fırat University. The sample consists of 406 participants representing the population. After the 2023 Kahramanmaraş earthquake, it was decided to conduct the education remotely and the research data was conducted with Google survey application. These analyses were conducted through the licensed SPSS 22.0 package program. Descriptive statistics, validity (factor) and reliability (cronbach alpha) analyses, and finally regression analysis and correlation analysis were used to analyze the data. Communication technologies expand every aspect of our lives by affecting our social structures, personal behaviors and cultural products. The increasing use of the Internet not only facilitates working life in many areas, but also reveals new sharing areas of social life towards individualization. Since employees use the Internet for personal purposes during working hours and students use it for personal purposes during class hours, the concept of cyberloafing has started to attract a lot of attention. Cyberloafing, defined as the use of the Internet for personal purposes in the workplace, is a serious concern for organizations as it can hinder the achievement of organizational goals. Significant research has shown the negative effects of classroom Internet use on students' learning environments and academic performance. The concept of nomophobia, which is expressed as the fear of missing developments in the absence of a cell phone, is becoming more evident with the widespread use of technology. Based on all these, it was determined in the study that nomophobic fears and cyberloafing behaviors of university students were at a moderate level. The relationship between nomophobia and cyberloafing variables was found to be positive. In addition, in the study, it was determined that the nomophobia levels of university students had a significant positive effect on their cyberloafing levels.
Investigating the relationship between nomophobia prevalence and cyber loitering behaviors in university students
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri