TÜRKİYE'DE AŞI KARŞITLIĞI İLE İLGİLİ YAPILAN MAKALE ÇALIŞMALARI ÜZERİNE BİR İÇERİK ANALİZİ - KARAHAN, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2022)
Tarihsel süreç içerisinde yaşanan pek çok salgın hastalık görülmektedir. Günümüzde yaşanan Covid-19 pandemisiyle aşı ve aşı çalışmalarının önemi artmıştır. Yaşanan pandemiler sebebiyle aşı uygulamalarının önemi ortaya çıksa da aşı olmayı kabul etmeyen bireylerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de aşı karşıtlığı üzerine 2010-2021 yılları arasında yapılan çalışmaların incelenmesidir. Araştırmada Dergi Park ve Google Akademik veri tabanlarında yapılan aram sonucu 38 adet çalışmaya ulaşılmıştır. Makaleler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında incelenen makaleler; yayım yıllarına, yazar kişi sayısına, yazarların cinsiyetine, sayfa sayılarına, illere göre dağılımları, türlerine göre, yayınladığı dergilere, kaynak sayılarına, kaynak güncelliğine, kaynak türlerine göre dağılımları açısından incelenmiştir. İncelenen makale çalışmalarına kodlar verilmiş ve yapılan kodlamalar sonucunda elde edilen veriler Excel programına aktarılmıştır. Verilerin yüzdeleri hesaplanmış, grafik ve tablolar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda en fazla makale çalışmaları 2020 yılında yapılmıştır. Makale çalışmalarında en fazla yazar sayısı 2 yazar tarafından, en fazla makale çalışmalarını yayınlayan Güncel Pediatri Dergisi yayınladığı, makale çalışmalarında kullanılan kaynakların %92,11'inin güncel kaynak olduğu tespit edilmiştir. Makale çalışmalarında kaynak olarak kullanılan referansların %63,16'sı yabancı kaynaklardan meydana geldiği sonucuna ulaşılmıştır.

There are many epidemic diseases experienced in the historical process. With the Covid-19 pandemic occurring today, the importance of vaccines and vaccine studies has increased. Although the importance of vaccination practices has emerged due to the pandemics, the number of individuals who do not accept to be vaccinated is also increasing day by day. The aim of this study is to examine the studies conducted between 2010 and 2021 on the Decontamination of vaccines in Turkey. In the research, 38 studies were reached as a result of a search conducted in the Journal Park and Google Academic databases. Dec. The articles were analyzed by content analysis method. The articles examined within the scope of the research were examined in terms of their distribution according to publication years, number of authors, gender of authors, number of pages, provinces, types, journals published, number of sources, source topicality, source types. Codes were given to the examined article studies and the data obtained as a result of the coding was transferred to the Excel program. Percentages of the data were calculated, graphs and tables were created. As a result of the research, the largest number of article studies were conducted in 2020. It has been determined that the maximum number of authors in article studies is published by 2 authors, the Current Journal of Pediatrics, which publishes the largest number of article studies, and 92.11% of the resources used in article studies are current resources. It has been concluded that 63.16% of the references used as sources in the article studies are from foreign sources.
A content analysis of article studies on anti-vaccination in Turkey
Keywords: Biyoteknoloji