Karbontetraklorür İle Karaciğer Hasarı Oluşturulan Ratlarda Tribulus terrestris’in Antihiperlipidemik Etkisinin Araştırılması - Çambay, Zafer; Alayunt, Naci Ömer (My University, 2019)
Bu araştırmada, karbon tetraklorür ile deneysel olarak oluşturulan hepatotoksisite ile ratların kan lipidparametrelerine karşı güçlü antioksidan etkisine sahip olan Tribulus terrestris’in koruyucu etkinliğinin veantihiperlipidemik rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 35 adet 8-12 haftalık Wistar-Albino erkek ratkullanılmıştır. Çalışma beş grupa ayrılıp her grupta 7 adet ratla başlanmıştır. Kontrol grubundaki ratlar 14 günstandart yemle beslenmiştir. Diğer gruplardaki ratlara standart yem ve 14 gün boyunca 0,8 ml/kg CCI4intraperitoneal olarak uygulanmıştır. 3, 4 ve 5 gruplarda ki ratlara ise intraperitoneal olarak uygulanan 0,8 ml/kgCCI4’e sonra 8 hafta boyunca Tribulus terrestris bitki ekstraktı verilmiştir. Deney sonunda tüm sıçanlar uygunortam ve şartlarda dekapite edilerek ve çalışmanın sonuçlarının inceleneceği parametreler için uygun kan örneklerialınmıştır. Alınan kan örnekleri jelli düz biyokimya tüplerine alınacak, 4000 rpm’de 5-10 dakika santrifüj edilerekserum elde edilmiştir. Elde edilen serumlar otoanalizör yardımıyla lipid parametreleribelirlenmiştir. Karbontetraklorür ile karaciğer hasarı oluşturan grup ile kontrol grubu lipid parametreleri totalkolesterol, trigliserit, düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL-K), çok düşük dansiteli lipoprotein kolesterol(VLDL-K) ve yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL-K) değerlerinin arasında istatiksel bir fark olduğusaptandı (P<0.05). 2 g/kg Tribulus terrestris’in verilen CCl4 uygulanmış 5. gruptaki lipid parametreleri ile kontrolgrubu arasında anlamlı bir fark saptanmadı (P>0.05). CCI4’ün neden olduğu oksidatif stres ve lipit peroksidasyonusonucu oluşturulan hiperlipidemiye karşı Tribulus Terrestris’in bitkisinin önemli düzeyde azaltıcı etkisinin olduğubelirlenmiştir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji