5520 VE 5746 SAYILI KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE AR-GE HARCAMALARININ VERGİSEL DURUMU - Önder, Rıdvan; Yıldız, Abdunnur (My University, 2017)
Bu çalışmada 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme FaaliyetlerininDesteklenmesi Hakkında Kanun’da, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten gerçek ve tüzel kişileresağlanacak teşvikler açıklanmıştır. Özellikle 5746 sayılı kanunda sigorta primi işveren desteği gibi çeşitlidestekler yer almasına rağmen bu çalışmada daha çok her iki kanunda da yer alan vergilendirme ile ilgilihususlar üzerinde durulacaktır. 5746 sayılı kanun hükmüne göre araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütengerçek ve tüzel kişiler teşvik ve istisnalardan tek bir kanun çerçevesinde yararlanılabilmektedir. Bu bağlamdavergisel anlamda hangi kanunun daha avantajlı olduğu önem arz etmektedir. Çalışma gelir ve kurumlar vergisimükelleflerinin hangi teşvikten yararlanacaklarının ayrımını yapıp karar verebilmeleri için iki kanun arasındakarşılaştırmalar üzerine odaklanmıştır.
Keywords: İktisat