DENEYSEL RENAL İSKEMİ HASARININ ÖNLENMESİNDE L-KARNİTİNİN ROLÜ - YALÇINKAYA, RÜŞTÜ (Fırat Üniveristesi, 2000)
Klinikte renal iskemi reperfüzyon hasarı ile parsiyel nefrektomi, renal arter stenozu onarımı, renal transplantasyon, şok ve travma durumlarımda karşılaşılmaktadır. Böbreğin iskemi reperfüzyon hasarına karşı dayanabilme süresinin arttırılması amaçlandı. Serbest radikal giderici ve antiiskemik etkisi olan L- karnitin ile iskemi reperfüzyon hasarı önlenmeye çalışıldı. Wistar tipi ratlar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Kontrol grubuna sadece anestezi verildi. Plasebo grubuna intraperitoneal yoldan serum fizyolojik verildikten sonra, 45 dakika süreyle bilateral renal iskemi uygulandı. Karnitin verilen gruba ise intraperitoneal olarak 50 mg/kg L-karnitin verildikten 1 saat sonra, 45 dakika bilateral renal iskemi uygulandı. Karnitin ve plasebo uygulamaları 12 saat arayla tekrar edildi. 24 saatlik reperfüzyon sonrası her üç gruba da bilateral nefrektomi yapıldı. Böbreklerden biri biyokimyasal incelemeye, diğeri de histopatolojik incelemeye alındı. Biyokimyasal incelemelerde lipit peroksidasyon ürünü olan Malonildialdehid (MDA), histopatolojik incelemede ise renal iskemik hasarda Jablonski kriterleri esas alındı. L-karnitin grubunda iskemi reperfüzyon hasarının plasebo grubuna göre histopatolojik ve MDA düzeyleri açısından statistiksel olarak anlamlı ölçüde azaldığı gözlendi (p<0.05). Karnitinin iskemi reperfüzyon hasarının önlenmesinde klasik tedavilere ek olarak verilebileceği düşünüldü.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology