Yumurta tavuklarında aflatoksin içeren rasyona vitamin E ve selenyum ilavesinin bazı kan parametreler ile serum vitamin E ve selenyum düzeyleri üzerine etkileri - Şahin, Kazım; Şahin, Nurhan; Karatepe, Mustafa (My University, 2001)
Bu araştırma, aflatoksin içeren (2.18 ppm) rasyona katılan vitamin E ve vitamin E + selenyumun, yumurta tavuklarında bazı biyokimyasal parametreler ile serum vitamin E, vitamin A ve selenyum düzeyleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, her birinde 32 haftalık 30 adet yumurta tavuğu bulunan 5 grupta yürütülmüştür. Buna göre, vitamin E ve selenyum ilave edilmeyen grup Kontrol grubunu, 50 mg/kg vitamin E (DL-$\\alpha$- tokoferol asetat) ilave edilen grup Grup I’i, 100 mg/kg vitamin E ilave edilen grup Grup II’yi, 50 mg/kg vitamin E ve 0.1 mg /kg selenyum ($Na _2-SeO _3$) ilave edilen grup Grup III’ü, kg yeme 100 mg vitamin E ve 0.2 mg/kg selenyum ilave edilen grup Grup IV’ü oluşturmuştur. Yemdeki ve serumdaki vitamin, selenyum ve aflatoksin düzeyleri sırası ile HPLC, Atomik Absorbsiyon Hidrit Vapor Generator ve TLC’de tayin edilmiştir. Gruplarda en yüksek serum glikoz, total protein, albumin, ürik asit, trigliserit, kreatinin, kalsiyum ve inorganik fosfor düzeyleri, vitamin E+Se ilave edilen gruplarda elde edilmiş, bunları sırası ile vitamin E ilave edilen gruplar ve kontrol grubu izlemiştir (P<0.01). Serum kolesterol, alkalin fosfataz, serum glutamik okzalasetat transaminaz (AST), serum glutamik pirüvat transaminaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH) ve kreatin kinaz (CK) düzeyleri kontrol grubunda en yüksek düzeylerde tespit edilirken, amilaz düzeyi ise vitamin E+Se ilave edilen gruplarda yüksek bulunmuştur. Gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). En yüksek serum vitamin E, vitamin A ve selenyum düzeyleri de vitamin E+ Se ilave edilen gruplarda tespit edilmiştir (P<0.01). Sonuç olarak, vitamin E ve vitamin E +Selenyumun aflatoksinlerin etkilerini azalttığı, bazı kan parametrelerini pozitif yönde etkilediği ve serum vitamin E, vitamin A ve selenyum düzeylerini arttırdığı tespit edilmiştir.
Keywords: Selenyum; E vitamini; aflatoksin; etki; yumurta tavuğu; toksisite; kan parametreleri; biyokimyasal parametreler