Kesici Delici Alet Yaralanmasına Bağlı Ölümlerin Değerlendirilmesi - Batbaş, Muhammet; Sehlikoğlu, Kerem; Türkoglu, Abdurrahım; Vicdanlı, Nazif Harun; Bork, Turgay (My University, 2023)
Amaç: Kesici delici aletler gündelik yaşamda bulunması nedeniyle saldırı, savunma ve maalesef ki öldürme amacı ile oldukça sık kullanılmaktadır. Çalışmada Adıyaman ilinde kesici delici alet yaralanmasına bağlı adli otopsisi yapılan olguların verilerinin belirlenmesi, aralarındaki ilişki varlığının tespit edilmesi ve elde edilen sonuçların benzer çalışmalarla karşılaştırılarak tartışılması amaçlandı. Yöntem: Kliniğimizde 2005-2018 yılları arasında adli otopsileri yapılan olgulara ait düzenlenen raporlar ve adli makamlardan temin edilen olaya yönelik adli tahkikat dosyaları incelendi. Olgular olay orijini, olay nedeni, olay yeri, yara sayısı, yaralanan organ gibi değişkenler açısından değerlendirildi. Bulgular: Olguların 62’si (%81,6) erkek, 14'ü (%18,4) kadındı. 69 olgu (%90,8) cinayet orijinliydi. Kadınlarda 11 olgunun (%78,6) ölümünün evde gerçekleştiği belirlendi. 13 olgu (%17,1) ile aile içi tartışma en sık olay nedeniydi. Akciğer ve kalp, en sık yaralanan organlardı. 19 (%25,0) olguda tek yara olduğu saptandı. Yara sayısı cinsiyetlere göre benzer dağılımlıydı (p > 0,05). Sonuç: Kesici delici alet yaralanması, halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturmaya devam etmektedir. Kesici delici alet travmalarında; ayrıntılı şekilde olay yerinin değerlendirilmesinin ardından, dikkatli bir post-mortem inceleme yapılarak yara şekli, yara sayısı ve yeri, yara trajesi, yumuşak dokularda ve iskelette meydana gelen yaralanmalar, ölüm nedeni gibi konular her zaman ele alınmalıdır.
Keywords: Adli tıp; otopsi; Kesici delici alet yaralanmaları; cinayet.