STUDENTS' OPINIONS ON TECHNOLOGY-BASED CLASSROOM APPROACH: A SAMPLE STUDY OF FIRAT UNIVERSITY ENGLISH LANGUAGE DEPARTMENT - ISSAKU, YAKUBU (Fırat Üniveristesi, 2020)
Teknoloji, insan varlığının ve gelişiminin tüm yönlerinde yerini aldı ve büyümeye devam edecek. İnsan gelişiminin, akademinin, öğretimin ve öğrencilerin kullanımının tüm alanlarında teknoloji entegrasyonunun önemi birçok bilim adamı ve araştırmacının ilgi konusu olmuştur. Teknoloji insanlık ilerledikçe, yavaş yavaş dünyanın dört bir yanındaki okullarda merkeze alınmaktadır. Birçok kurum, öğretmen merkezli eğitimden, teknoloji tanıtımı yoluyla yönlendirilen öğrenci eksenli eğitime geçmektedir. Teknoloji entegrasyonu yirmi yılı aşkın bir süredir araştırılmıştır; ancak, hem nitel hem de nicel olarak yapılan çalışmalar, sınıflarda teknolojinin kullanımı üzerinde çeşitli etkiler ortaya koymuştur. Bununla birlikte, okulların rolü, öğrencileri mezun olduktan sonra yaşamın zorlukları ve güncel kalmanın yolları için hazırlamaya eğilimlidir; teknoloji kullanımı zirvede bulunmaktadır. Yine de sınıflarda teknolojiyi kullanmanın yolları hala öğrencilerin elindedir. Bu nedenle, öğrencilerin düşünceleri muhtemelen bir sınıfa teknolojinin tanıtımını etkileyebilir. Bu çalışma, üniversite ortamlarında sınıf teknolojisi evrimini analiz etti. Teknoloji tabanlı sınıf, kontrollü Likert ölçekli anketlerle ölçülmüştür. Araştırma, öğrencilerin teknolojiyi kullanma yıllarının, öğrencilerin teknolojiye dayalı sınıfları ne sıklıkla kullandıklarını ve teknoloji tabanlı sınıfların ve tesislerin mevcudiyetinin onların teknoloji odaklı sınıf algılarını etkileyip etkilemediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Teknoloji tabanlı sınıfın kullanımı, öğrencilerin öz yönelimli öğrenciler olmalarına yardımcı olur, öğrencileri İngilizce öğrenmeye motive eder ve teknoloji tabanlı sınıfın sürekli kullanımı sınıfta öz yeterliliğe katkıda bulunur. Bu çalışmanın verileri anket yoluyla toplandı. Anket, Fırat Üniversitesi İngilizce Bölümü İngilizce öğrenen 303 öğrenciye birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarda öğrenim gören öğrencilere uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucu, öğrencilerin çoğunun elektronik ve teknolojik aletlere sahip olmasına rağmen, bu araçlara ve malzemelere eğitimden ziyade başka nedenlerle çok fazla zamanın harcandığını ortaya koymuştur. Çalışma aynı zamanda öğrencilerin teknoloji temelli sınıfa yönelik kabullenici davranış gösterdiğini ortaya koydu. Ancak, İngilizce dil öğrencileri ve öğretmenleri bu yaklaşımı daha sık kullanmadı. Ayrıca, teknoloji tabanlı sınıf kullanımı çeşitli zorluklar nedeniyle sık değildir. Teknolojik materyal eksikliği, bu aletlerin çeşitli türlerinin ve programların kullanımı hakkında yetersiz bilgi; öğretmenlerin ve öğrencilerin bu yaklaşımı nasıl kullanacakları konusunda etkili eğitimi için yetersizdir. Daha da önemlisi, bu çalışmanın analizinin sonucu, grubun ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamasıdır. Ankette yer alan değişkenler arasında da anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiş ve çalışmanın H0 hipotezleri kabul edilmiştir. Son olarak, bu çalışma, teknoloji temelli sınıfı modern teknolojik araçlar, malzemelerle geliştirme ve hem öğrenciler hem de öğretmenler için yeterli eğitim sağlama ve İngilizce öğreniminde teknolojinin uygulanmasını artırmaya yardımcı olmak için teknoloji temelli sınıfın nasıl kullanılacağı gibi metodolojik öneriler sağlamıştır. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Temelli Sınıf, Öz-Yeterlik, Üniversite Ortamı, Teknoloji Entegrasyonu, İngilizce Dil Öğrenimi

Technology has come to stay and will continue to grow in all facets of human existence and development. The importance of technology integration in all fields of human growth, academia, teaching and usage by students has been the subject of concern of many scholars and researchers. As technology progresses in humanity, it is gradually taken centre stage in schools around the world. Many institutions are moving from lecturer's centred education to students oriented through technology. Technology integration has been researched for more than two decades; but, studies in both qualitative and quantitative have revealed varied effects on the usage of technology in the classes. However, the role of schools tends to prepare students for challenges of life after graduation and how to stay current; the use of technology is at its peak. Yet the ways of using the technology in classrooms are still in the hands of students. Therefore the opinions of students' can probably affect the use of technology in a class. This study analysed classroom technology evolution in university settings. Technology based classroom were measured via controlled Likert scale surveys. The research aimed to examine whether students' years in usage of technology, how often students use technology based classrooms, and availability of technology based classrooms and facilities influenced their perception of the technology oriented classroom. The use of technology based classroom aids students to become self-oriented learners, motivate them to study English language and their continuous usage of technology based classroom has contributed to self–efficacy in classroom. The data of this study was collected through the means of survey. The survey was administered to three hundred and three (303) English language learning students at Firat University-Department of English language with the following class levels-preparatory, first, second, third- and fourth-year students. The outcome of this study revealed that even though majority of students have electronic and technological gadgets but a lot of time is spending on these tools and materials for other reasons rather than educational purposes. The study also established that students' behaviour towards technology –based classroom is assenting. However, English language students do notse this approach more often. Furthermore, the use of technology- based classroom is not frequent due to several challenges, examples are lack of technological materials, insufficient information about the use of the various types of these gadgets, and programs; inadequate courses for the effective training of teachers and students on how to use this approach. More importantly, the outcome of this study's analysis is that majority of variables recorded no statistically significant differences between the means of the group.However, two variables had meainingful significancy between those variables. It was also established that there were no significant differences between the means of the majority of the variables. Nonetheless,two items recorded significant differences. Lastly, this study provided methodological suggestions like improving the technology based classroom with modern technological tools, materials and providing adequate training for both students and teachers on how to use the technology-based classroom to help increase the implementation of technology in English language learning. Key Words: Technology-Based Classroom, Self-Efficacy, University Setting, Technology Integration, English Language Learning
Teknoloji temelli sınıf yaklaşımına ilişkin öğrenci görüşleri: Fırat Üniversitesi İngiliz Dili Bölümü örneği
Keywords: Bilim ve Teknoloji