YÜKSEKOVA KARMAŞIĞI(ELAZIĞ) BAZİK VOLKANİK KAYAÇLARININ KONFOKAL RAMAN SPEKTROSKOPİSİ İLE İNCELENMESİ - KAYMAK, CEDİDE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bitlis-Zagros sütur zonu hattının batı uzantısındaki Güneydoğu Anadolu Orojenik Kuşağı boyunca yer alan çalışma alanı Elazığ (Doğu Türkiye) ili çevresinde başlıca: Baskil (Kuşsarayı, Topaluşağı), Keban (Cebberuşağı), Sivrice (Kinederiç-Bekçitepe), Sürek (Sivrice), Konakalmaz, Kesikköprü civarındaki lokasyonlarda gerçekleştirilmiştir. Bu alanda volkanosedimanter yay gerisi havzalarda gelişmiş olan Yüksekova volkanik mafik ürünlerden bazaltik yastık lavlar ve kısmen doleritik subvolkanitler petrografik ve Konfokal Raman spektroskopisi ile irdelenmiştir. Genel olarak farklı karakteristikler sergilemekle birlikte yer yer zeolit, klorit, epidot ikincil minerallerin eşlik ettiği plajiyoklas+piroksen ±olivin ana mineralojisine sahip Elazığ çevresi yastık lavları bazaltik bileşime sahip oldukları tespit edilmiştir. Subofitik, intergranüler, poikilitik, mikroporfirik, hiyalomikrolitik porfirik, amigdaloidal ve glomeroporfirik dokulu bazaltlar mevcuttur. Kayaçlarda kuvars, kalsit damar ve silis dolguları, epidotlaşma (piroksenlerden itibaren), kloritleşme (piroksenlerden itibaren), silisleşme, opaklaşma (yer yer piroksenlerde ve yaygın hamurda), karbonatlaşma, az oranda serisitleşme (plajiyoklaslarda), killeşme gibi alterasyon çeşitliliği söz konusudur. Elazığ çevresi yastık lavları üzerinde piroksen ve kısmen plajiyoklas ve opak mineraller üzerinde Konfokal Raman analizleri gerçekleştirilmiştir. Konfokal Raman çalışmaları Elazığ çevresi mafik volkanik kayaçlardan özellikle yastık lavlar ve kısmen subvolkaniklerdeki piroksenler, kısmen de plajiyoklas ve opak mineraller üzerinde magma karakterizasyonunun yorumlanması amacıyla gerçekleştirildi. Başlıca inceleme konusu olan klinopiroksenlerin baskın olduğu saptanan kayaçlarda Konfokal Raman analizleriyle elde edilen mineral türleri başlıca ojit ve nispeten daha az diyopsit olup bölgede yastık lavların bazaltik bileşimli ve bu kayaçların hemen hemen homojen bir bileşimsel aralık sergilediği görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Elazığ (D Türkiye), Yüksekova Kompleksi, yastık lavlar, bazalt, Konfokal Raman Spektroskopisi

The study area, located along the Southeast Anatolian Orogenic Belt in the western extension of the Bitlis-Zagros suture zone, around the province of Elazig (Eastern Turkey) was carried out mainly around Baskil (Kuşsarayı, Topaluşağı), Keban (Cebberuşağı), Sivrice (Kinederich-Bekçitepe), Sürek (Sivrice), Konakalmaz- Kesikköprü locations. In this area, basaltic pillow lavas and partially doleritic subvolcanics from Yüksekova volcanic mafic products developed in the volcano-sedimentary back-arc basins were investigated by petrographic and Confocal Raman spectroscopy. It has been determined that the pillow lavas around Elazığ, which have the main mineralogy of plagioclase+pyroxene ±olivine accompanied by zeolite, chlorite and epidote secondary minerals in places, have basaltic composition, although they generally exhibit different characteristics. There are basalts with subophytic, intergranular, poikilitic, microporphyric, hyalomicrolytic porphyric, amygdaloidal and glomeroporphyric textures. There is a variety of alterations in the rocks such as quartz, calcite veins and silica fillings, epidotization (from pyroxenes), chloritization (from pyroxenes), silicification, opacification (in some pyroxenes and common paste), carbonation, less sericitization (in plagioclases), argillization. Confocal Raman analyzes were carried out on pyroxene and partially plagioclase and opaque minerals on the pillow lavas around Elazig. Confocal Raman studies were carried out to interpret magma characterization on mafic volcanic rocks around Elazig, especially pillow lavas and partially subvolcanic pyroxenes, partially plagioclase and opaque minerals. The mineral types obtained by Confocal Raman analysis in the rocks, which are the main subject of investigation, clinopyroxenes, are mainly augite and relatively less diopsite. It is seen that the pillow lavas in the region have basaltic composition and these rocks exhibit an almost homogeneous compositional range. Keywords: Elazığ (E Turkey), Yüksekova Complex, pillow lavas, basalt, Confocal Raman Spectroscopy
Investigation by confocal raman spectroscopy of basic volcanic rocks of Yüksekova Complex (Elazığ)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği