OPTİMUM AĞIRLIKLI DÜZ DİŞLİ ÇARK TASARIMI VE GERİLME ANALİZİ - ÖZEK, FAHRETTİN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada, düz disli çarkların agırlıklarını azaltmak için disli çark gövdesi üzerinde farklı geometrilere ( kare, dikdörtgen, altıgen, daire, elips vs? ) sahip delikler açılmıstır. Tasarlanan bu disli çark modelleri bir CAD programı olan SOLIDWORKS ortamında çizilmis ve disli çarkın katı modelleri elde edilmistir. Daha sonra bu modellerin gerilme davranısları SolidWorks'un Cosmosxpress ortamında incelenmistir. Tüm bu incelemeler sonucunda en uygun modelin kademeli ve altı daire delikli gövde modelinin oldugu görülmüstür. Daha sonra kademeli ve altı daire delikli disli çark modelinin agırlık optimizasyonu yapılmıstır. Bu optimizasyon sonucunda elde edilen disli çark boyutlarına göre tasarlanan yeni disli çarkın gerilme analizi yapılmıstır. Bu inceleme sonucunda gerilme degerlerinin arttıgı gözlenmistir. Disli çarkın dis uzunlugu arttırıldıgında elde edilen gerilme analizlerinin daha iyi sonuçlar verdigi görülmüstür. Sonuç olarak disli çarkın agırlıgını çok asırı azaltmanın disli çarkın gerilme degerlerini arttırdıgı görülmüstür. Anahtar Kelimeler: Optimum disli agırlıgı, düz disli, gövde tasarımı, gerilme analizi

In this study, to decreasing the weight of spur gears, the holes have different profile ( square, rectangular, hexagon circle, ellipse etc. ) had been designed on the gear body. Designing these models of spur gear, the solid type of spur gear which was drawn at SOLIDWORKS has a CAD programmed was obtained. The behaviors of strength of these spur gears had examined at Cosmosxpress of SolidWorks. During these examining, the best model carried out which have been six holes and step. The optimization of weight of model of spur gear which has six holes and step had been made. At result of this optimization, designing of a new spur gear had been made stres analyzing according to new dimensions of spur gear which was obtained. As a result of this exploration, it was seen that the values of stress had increased. When length of a teeth of spur gear was increased, the result of analyzing values of stress is beter. As a result it was seen that the weight of spur gear was excessive decreased, the values of stress of spur gear had increased. Keywords: The optimum weight of gear, spur gear, designing of body, stress analysis.
The optimum weighted design of spur gear wheel and stress analysis
Keywords: Makine Mühendisliği