Türkiye’de veteriner hekimliği üzerine araştırmalar: III. İş fırsatları ve sektörel yönelimlere ilişkin görüş ve beklentiler - Özen, Abdullah; Özkul, Türel; Doğan, Özlem; Yüksel, Erhan; Başağaç, Raziye Tamay Gül (My University, 2012)
Türkiye’de çeşitli yayınlarda, veteriner hekimlerin iş olanakları ve istihdam alanlarıyla ilgili kimi noktalara değinilmişse de, bu konuyu ülke ölçekli ele alan bir çalışma belirlenememiştir. Bu çalışma, Türkiye’de veteriner hekimlerin, kalıcı iş bulma durumları, iş değiştirme konusundaki fırsatlar, sektörler arası yönelimler ve yakın gelecek ile 2023 yılı için sektörlere ilişkin görüş ve beklentilerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla 398’i kamu çalışanı, 377’si özel sektör çalışanı olmak üzere toplam 771 veteriner hekime anket uygulandı. Verilerin analizlerinden; kamuda çalışan veteriner hekimlerin, kalıcı iş bulmak için, özel sektörde çalışanlara kıyasla daha fazla bekledikleri; buna karşın, daha az oranlarda iş değiştirdikleri saptandı. İş bulma olanakları açısından, özel sektör; her ne kadar daha avantajlı görülse de, bugünün koşullarında özel sektörden kamuya geçişin; tersi geçişten daha yüksek oranlarda olduğu belirlendi. Yakın gelecek ve 2023 yılında; ‘gıda kalitesi ve güvenliği’, ‘organik tarım-hayvancılık’, ‘sürü sağlığı’, ‘halk sağlığı’ ve ‘pet sektörü’ gibi alanların en fazla gelişim göstereceği beklentisi dikkat çekmektedir. Sonuç olarak, Türkiye’de veteriner hekimliği mesleğinde kamusal alanın diğer çalışma alanlarına göre daha tercih edilebilir olduğu, yakın gelecek ve 2023 yılında önem kazanacak alanlarla ilgili katılımcı görüşlerinin ise ‘Tek Tıp Tek Sağlık Konsepti’ farkındalığına işaret ettiği söylenebilir.
Keywords: Veteriner hekimlik; istihdam; Türkiye; özel sektör; veteriner hekim; uygun istihdam; devlet sektörü; görüşler; personel