YAVUZ ABADAN (HAYATI-FİKİRLERİ-ESERLERİ) - TOSUN, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Yavuz Abadan gerek çalışmalarıyla gerekse de yetiştirdiği öğrencilerle Türk akademisine damgasını vurmuştur. Tüm hayatı boyunca çeşitli zorluklara karşı göğüs germek zorunda kalan Abadan, en zor, en ümitsiz anlarda bile kendi doğrularından, prensiplerinden taviz vermemiştir. Türk İnkılabına hayatının merkezine alan Abadan, tüm çalışmalarında bu inkılapları savunmuş ve onları eserlerine yansıtmıştır. Yavuz Abadan'ın hayatını birçok farklı yönünden inceleme fırsatımız bulunmaktadır. Abadan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye olmasıyla başlayan ve 1943 yedinci dönem Eskişehir milletvekilliğine uzanan siyasi hayatı bulunmaktadır. Abadan'ın bu süre zarfında aldığı görevler ve bulunduğu komisyonlar siyasette Türk halkı için ne kadar çok çabaladığını göstermektedir. Bununla birlikte Abadan, 1946 yılındaki seçimlerde de aday olsa da seçilmemiş ancak siyasetten de bir türlü kopamamıştır. Nitekim Abadan siyasette istediğini elde edemeyince tekrar akademik çalışmalarına geri dönmüştür. Abadan'ın fikir dünyasında önemli bir yer tutan akademik çalışmaları da köşe yazıları, konferansları, kitapları ve makaleleri geniş bir bakış açısı sunmaktadır. Akademide adını ileride çok fazla duyacağımız birçok öğrenci yetiştiren Yavuz Abadan, Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanlığı ve Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü müdürlüğü gibi önemli kurumlarda yönetici olmuştur. Abadan hem Türkiye hem de yurt dışında oldukça tanınan ve saygı gören bir akademisyen olmuştur. Bu bağlamda 1953 yılında Birleşmiş Milletlerle ortak çalışarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bağlı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün kurulmasını sağlamıştır.

Yavuz Abadan has left his mark on Turkish academia both with his studies and the students he has trained. Abadan, who had to face various difficulties throughout his life, did not compromise his own truths and principles even in the most difficult and hopeless moments. Abadan, who put the Turkish Revolution at the center of his life, defended these revolutions in all his works and reflected them in his works. We have the opportunity to examine Yavuz Abadan's life from many different aspects. Abadan's political life started with his membership to the Republican People's Party and extended to his term as Eskişehir deputy for the seventh term in 1943. The positions Abadan held and the commissions he served on during this time show how hard he worked for the Turkish people in politics. However, even though Abadan was a candidate in the elections of 1946, he was not elected, but he could not break away from politics. As a matter of fact, when Abadan could not achieve what he wanted in politics, he returned to his academic studies. Abadan's academic studies, which have an important place in the world of ideas, offer us a broad perspective in his columns, conferences, books and articles. Yavuz Abadan, who trained many students in the academy, whose names we will hear a lot in the future, has been an administrator in important institutions such as the Dean of the Faculty of Political Sciences and the director of the Turkish Revolution History Institute. Abadan became a highly recognized and respected academic both in Turkey and abroad. In this context, in 1953, he collaborated with the United Nations to establish the Institute of Turkish and Middle Eastern Public Administration under the Faculty of Political Sciences at Ankara University.
Yavuz Abadan (his life-ideas-works)
Keywords: Tarih