Vitamin $AD_3E$ 'nin ineklerin dölverimi üzerine etkisi - Bozkurt, Tanzer; Gür, Seyfettin; Sonmez, Mustafa (My University, 1998)
Bu çalışma, sun'i tohumlama ile birlikte ineklere uygulanan vitamin AD3E'nin dölverimi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı.Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen 80 baş Doğu Anadolu Kırmızısı inek araştırmanın materyalini oluşturdu. Doğu Anadolu Kırmızısı ineklere tohumlamadan hemen sonra vitamin $AD_3E$ enjekte edildi. Tohumlamadan bir ay sonra ineklerin gebelikleri ultrasonografi ve rektal olarak tayin edildi.Vitamin $AD_3E$ enjekte edilen ineklerden elde edilen gebelik oranı % 733 iken, vitamin $AD_3E$ enjekte edilmeyen kontrol grubu ineklerden ise % 62.0 oranında bulunmuştur.
Keywords: E vitamini; Doğu Anadolu Kırmızısı; retinol; suni tohumlama; inek; D vitamini; döl verimi; gebelik oranları; yağda çözünebilen vitaminler; A vitamini