ELAZIĞLI HALK ŞAİRİ KUL MANSUR (HAYATI, SANATI VE ŞİİRLERİNDEN ÖRNEKLER) - DOĞAN, OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2016)
Türkler, tarihi süreç içerisinde farklı gelenek ve kültür değerini yaşatarak günümüze kadar devam ettirmişlerdir. Bu kültürel değerler, toplumsal bir yaşamın sonucunda oluşmuştur. Böylesine köklü bir kültürün en önemli geleneklerinden biri de âşıklık geleneğidir. Âşıklık geleneği, geçmişten günümüze farklı aşamalardan geçerek ulaşmıştır. Orta Asya'da kökenleri kam ve baksıya kadar dayanan, ozanlıkla devam edip, âşıklıkla son halini alan zengin bir gelenektir. Anadolu sahasında farklı inanç yapılarınınn oluşması ve âşık tarzı şiirin bu yapılar içerisinde yeniden ele alınması yeni kültürlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kültürlerden biri de Alevi- Bektaşi ozanlarının oluşturmuş olduğu âşıklık geleneğidir. Alevi- Bektaşi inancıyla benzerlikler taşıyan âşıklık geleneği, bu alanda güçlü âşıkların ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Çünkü bu inanç dairesinde bulunan birey doğduğu andan itibaren saz ve sözle iç içedir. Aleviliğin önemli ibadet şekillerinden olan cem törenindeki on iki görevden biri olan zakirlik, âşıklığın protipi şeklindedir. Âşıklar günümüzde, varlığını canlı bir şekilde devam ettirmektedirler. Bu geleneği Elazığ'da icra eden ise Kul Mansur'dur. Alevi- Bektaşi inancına sahip olan Kul Mansur'un, bu inanç dairesinde âşıklığa başlaması ve Elazığ'da âşıklık geleneğinin temsilcisi olması oldukça önemlidir. Anahtar Kelimeler: Âşık, Kul Mansur, Elazığ, âşıklık geleneği, Alevi- Bektaşi kültürü

Turks, tradition and cultural values have continued until today in the different historical processes. These cultural values are the result of social life. One of the most important traditions of such a culture is deep-rooted tradition of minstrelsy. Minstrelsy tradition, reached through different stages from past to present. The origins dating back to the kam and baksı in Central Asia, continue to minstrelsy, minstrelsy area is a rich tradition final. Anatolia field to be reconsidered in the formation of different beliefs and structures are in love with Finn-style poetry of these structures has led to the emergence of a new culture. This culture is one of the minstrel tradition of the Alevi- Bektashi poets have created. Alevi- Bektashi beliefs similarities with the minstrelsy tradition has led to the emergence of a strong fall in love with this area. Because this belief is teeming with reeds and individual contracts from the moment he was born in the apartment. The zakir one of the important forms of worship in Alevisim, which is one of the twelve dismissed the ceremony in Cem, in the form of minstrelsy the prototype. Nowadays, minstrels are continuing presence vividly. This tradition is the servant who perform in Elazığ who was Mansur. Kul Mansur, the Alevi- Bektashi beliefs servant who, starting this belief minstrelsy in the frame and is very important in terms of being representative of the minstrel tradition in Elazığ. Key Words: Minstrel, Kul Mansur, Elazığ, minstrel tradition, culture of Alevi- Bektashi
Folk poet Kul Mansur from Elazığ (Life, art and examples poeti?es)
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Türk Dili ve Edebiyatı