BİZANS İMPARATORLUĞUNDA SOSYAL HAYAT İÇERİSİNDE KADININ KONUMU - AKDEMİR, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bizans İmparatorluğu tarihin en büyük imparatorluklarından birisidir. İmparatorluk tarihi boyunca özellikle soylu kadınlar, ataerkil toplum yapısına karşın siyasetten sanata, sanattan kültüre, kültürden dini hayata kadar uzanan pek çok alanda faaliyet göstermişlerdir. Bizans İmparatorluğunda sosyal ve günlük hayatta kadınlar üzerinde kurulan baskıya rağmen kadınların farklı alanlara yönelmesinin önüne geçilememiştir. Bizans toplumunda kadınlar cinsel kimliklerine bağlı olarak annelik ve doğurganlıkları ile ön plana çıkarılmıştır. Kadınları toplum içerisinde saygın konuma getiren bir diğer özellikleri ise dindarlıklarıdır. İmparatoriçeler, hanedan mensupları ve soylu kadınlar dahil olmak üzere bütün Bizans kadınlarının toplum tarafından benimsenmesinde etkili olan ana faktörler; dindarlıkları, hayırseverlikleri ve banilikleridir. Araştırmamızda Eskiçağ ve Ortaçağ'da kadın, ilahi dinlerde kadın konular ele alındıktan sonra Bizans İmparatorluğunda kadınların sosyal yapı içindeki yerleri, günlük yaşamları, kadınlar tarafından yürütülen meslek grupları, dini hayatta kadınlar, sanat ve edebiyatta kadınlar gibi konular üzerinde durduktan sonra Bizans tarihinde ön plana çıkan imparatoriçeler ve soylu kadınların biyografilerine yer verilmiştir.

The Byzantine Empire is one of the greatest empires in history. Throughout the history of the empire, particularly noble women, despite their patriarchal society, they have been active in politics, art, sanatology, culture and culture. In the Byzantine Empire, despite the oppression on women in social and daily life, it has not been possible for women to turn to different fields. In the Byzantine society, women were brought to the forefront with maternity and fertility depending on their sexual identity. Another characteristic that brings women into a respectable position in society is their religiosity. The main factors influencing the adoption of society by all Byzantine women, including empresses, dynasties and noble women; religiosity, benevolence, and subjugation. In our study, after discussing women's issues in ancient and medieval religions and after discussing women's issues in the Byzantine Empire, we focused on topics such as the place of women in the social structure, daily life, professional groups conducted by women, women in religious life, women in art and literature, emperors and nobility of noble women.
The position of women in social life in the Byzantine Empire
Keywords: Tarih