SOSYAL YENİLİKÇİLİK VE REKABET GÜCÜ İLİŞKİSİ: ELAZIĞ İLİ KAMUÇALIŞANLARI ÖRNEKLEMİ - Karahan, Mehmet; Patır, Sait; Siracoğlu, Celal (My University, 2021)
Sosyal yenilikçilik, dünyada sürdürülebilir bir yaşam sağlamak üzere; kültür, ekonomi,çevre gibi sosyal konulara odaklanan ve bunlarla ilgili sorunlara toplumsal çıkarlarıgözeterek yenilikçi çözümler üretmektir. Sosyal yenilikçilik, sosyal sorunlarınçözülmesinde ve toplumdaki her bireyin ihtiyaçlarının karşılanmasında, yeni fikirlerinyaşama geçirilmesi ile öncelikle bireyler ve grupların yaşamlarında bir farkoluşturmayı, daha geniş anlamda toplumsal değişimi gerçekleştirmeyihedeflemektedir. Yaşanan hızlı değişimlere ayak uydurmak, rakiplere karşı rekabetavantajı kazanmak ve bu avantajı sürdürebilmek için yeni yollar aranmaktadır.Günümüzde bu avantajı sağlayan araçlardan birisi olarak kabul edilen sosyalyenilikçilik kapasitesi, rekabet gücünü artırmada kullanılmaktadır. Bu bağlamdayapılan çalışmada, bölgesel kalkınmanın önemli dinamiklerinden birisi olan sosyalyenilikçilik düzeyini artırarak rekabet üstünlüğü elde edebilmek amaçlanmıştır.Çalışmaya bilgi sağlamak üzere Elazığ ilinde çalışan kamu personelinden basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 360 kişilik örneklem gruba yüz yüze bir anketuygulanması yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; kamu çalışanlarınınsosyal yenilikçilik seviyesi beş üzerinden ortalama 3,94 puan olarak hesaplanmış vebu ortalamayla kamu personelinin sosyal yenilikçilik seviyesinin oldukça iyi olduğuve konuyla ilgili faaliyet ve etkinliklere katılanların sosyal yenilikçilik düzeylerininarttığı değerlendirmeleri yapılmıştır.
Keywords: Siyasi Bilimler; İşletme; Kamu Yönetimi; Sosyoloji