Farklı Bodrum Perde Duvar Konfigürasyonlarına Sahip Yapıların Burulma Düzensizliğinin Zaman Tanım Alanında Analiz Yöntemi ile Değerlendirilmesi - Çakıl, Burak; Taş, Ömer Faruk; Karaton, Muhammet; Osmanlı, Ömer Faruk; İnce, Ozan; Sayın, Erkut (My University, 2025)
Son yıllarda meydana gelen büyük depremler yapılardaki düzensizliklerin yıkıcılığı artırdığını ortaya koymuştur. Yapıların deprem performansını olumsuz etkileyen en önemli düzensizliklerden biri burulma düzensizliğidir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-2018) burulma düzensizliği için formüller sunmasına rağmen, doğrusal zaman tanım alanında analiz yöntemi için açık bir hesaplama yöntemi bulunmamaktadır. Bu çalışmada, farklı bodrum perde duvar konfigürasyonlarına sahip dört yapı modeli SAP2000 ile oluşturulmuş ve 11 farklı deprem kaydı altında doğrusal zaman tanım alanında analizleri yapılmıştır. TBDY-2018’de tanımlanan burulma düzensizliği katsayıları ile göreli kat ötelenmesi oranları, lineer zaman tanım alanı sonuçlarına göre her deprem kaydı için ayrı ayrı hesaplanmış; ayrıca çatı katındaki mutlak maksimum rölatif dönme açıları her deprem için ayrı ayrı karşılaştırılarak perde yerleşiminin etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, binanın üç cephesine bodrum perdesi yerleşiminin burulma düzensizliğini önemli ölçüde artırdığı ve perde bulunmayan kenara farklı konfigürasyonlarda perde eklenmesinin burulma düzensizliğini azalttığı belirlenmiştir
Keywords: Zaman tanım alanında analiz; Betonarme binalar; Burulma düzensizliği; Dönme açısı; Bodrum perde