SABİT MIKNATISLI FIRÇASIZ DOĞRU AKIM MOTORLARIN ANALİZİ - AYDIN, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek lisans Tezi SABİT MIKNATISLI FIRÇASIZ DO?RU AKIM MOTORLARIN ANALÎZÎ Sinan AYDIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 64 Bu çalışmada sabit mıknatıslı fırçasız d. a. motorun analizi yapıldı. Yapılan analizlerde sonlu elemanlar yöntemi kullanıldı. Bunun için ilkin kalıcı mıknatısın sonlu elemanlar yönteminde nasıl modellenebileceği araştırıldı. Ele alınan sabit mıknatıslı fırçasız D.C. motorun radyal yönde bir kesiti elde edildi. Çözüm bölgesi olarak kullanılan bu kesit otomatik olarak bölmeleme yapan bir program yardımı ile üçgen elemanlara bölündü. Kalıcı mıknatıslar ve diğer bölgeler uygun şekilde modellenerek çözüm bölgesindeki bütün düğüm ve elemanlardaki magnetik vektör potansiyeller elde edildi. Vektör potansiyel değerlerinden faydalanılarak tüm çözüm bölgesindeki magnetik büyüklükler hesaplandı ve akı değişimleri çizdirildi. Rotor ile stator hava aralığmdaki magnetik alan büyüklüklerinden faydalanılarak motorun değişik yük ve konumlarmdaki momentler elde edildi. Elde edilen bu momentler deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı. ANAHTAR KELİMELER: Sonlu elemanlar yöntemi, sabit mıknatıs, fırçasız d. a. motoru.
The Analysis of permanent magnet brushless D.C.motors
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering